България изпреварва съседките си Румъния, Гърция и Турция по конкурентоспособност, но все още изостава зад голяма част от икономиките в Централна и Източна Европа по този показател. От 141 държави по света страната ни е на 49-то място според глобалния индекс за конкурентоспособност (GCI) към 2019 година. Това показва последното издание на класацията на Световния икономически форум.

В сравнение с предходната година България се изкачва с две позиции нагоре и се нарежда непосредствено след Мексико, Унгария, Кувейт и Бахрейн. След нея се класират Индонезия, Румъния, Мавриций и Оман. Гърция и Турция се нареждат на съответно 59-то и 61-во място, а Сърбия попадна на едва 79-то място.

Индескът GCI отразява представянето на държавите спрямо 103 различни показателя, разделени в 12 отделни групи - институции, инфраструктура, интегриране на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), макроикономическа стабилност, здравеопазване, пазар на труда, финансова система, размер на пазара, квалификация на работниците, продуктов пазар, бизнес динамика и капацитет за иновации.

Що се отнася до отделните индикатори България се представя най-добре в областта на интегриране на ИКТ, на пазара на труда и на макроикономическата стабилност. От друга страна най-големите минуси са размерът на пазара, финансовата система и здравеопазването.

Лидерите в световен мащаб

През 2019 година според оценката на Световния икономически форум най-конкурентоспособната икономика в света е Сингапур. Тя успява да изпревари Щатите през тази година като се изчаква на първа позиция, а те остават втори.

На трето място с 4 позиции нагоре е Хонконг, следван от Холандия, Швейцария, Япония и Германия. В топ 10 присъстват още Швеция, Великобритания и Дания. От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) най-високо се класират Естония и Чехия, съответно на 31-во и 32-ро място. Словения е 35-та, Полша - 37-ма, а Литва - 39-та.

На противоположния полюс като най-неконкурентоспособни са икономиките на Чад, Йемен, Демократична република Конго, Хаити и Мозамбик.