Dogus Holding на турския милиардер Ферит Шахенк продава луксозните си хотели в Южна Европа, включително Capri Palace. Групата, която притежава и ресторантски вериги, преговаря с потенциални купувачи за хотелите си в Дубровник, Мадрид и Рим, според източници на Bloomberg.

Вероятно тези т.нар. трофейни имоти, някои от които са били собственост на заможни семейства, ще бъдат продадени поотделно, а не в пакет. Потенциалните купувачи са заможни хора от Португалия, Испания, Италия, Азия и Близкия изток, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Компанията е обявила за продан и 5-звездния Grand Hyatt в Истанбул, на фона на преструктурирането на дълга си. От Dogus засега отказват коментар.

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Компаниите в страната са опасно задлъжнели към чужди банки

Хотелите на Dogus са популярни със своите богати и известни посетители. Capri Palace например има само 68 стаи, но цели 2 ресторанта със звезди на Michelin. Президентският му апартамент, който разполага със самостоятелен басейн, може да бъде резервиран срещу 8163 евро на нощувка.

Хотелът Villa Magna в Мадрид често се използва за фотосесии на известни личности. В последните месеци световноизвестни актьори като Рами Малек, Оливия Мън, Крис Прат, Дензъл Уошингтън и Райън Рейнолдс, популяризираха свои филми там.

Понижен рейтинг

Във вторник Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Dogus на B-, заради неспособността на турския холдинг да изпълни планирано рефинансиране от 725 млн. евро за себе си и 1.6 млрд. евро за компаниите, в които инвестира.

Ако Dogus не успее да удължи срока на заемите си, S & P заяви, че не очаква от фирмата да изпълни финансовите си ангажименти през следващата година "без да ускори и изпълни продажбите на активи".

"Разбираме, че Dogus има подробен план да се разпорежда с част от имуществото си на обща стойност около 500 млн. Евро през 2019 г.", пишат анализатори от S&P, добавяйки, че повечето от тези активи са извън Турция.

Рекордният срив на лирата саботира инвестициите в закъсалата Турция

Рекордният срив на лирата саботира инвестициите в закъсалата Турция

Инфлацията гони чуждия капитал, руши търговията и пречи на местния бизнес

Шахенк, който някога беше най-богатият човек в Турция, инвестираше активно в хотели, яхтени пристанища и ресторанти в страната и в чужбина, след като продаде 55%-ия си дял в една от най-големите турски частни банки - Turkiye Garanti Bankasi за почти 5.5 млрд. долара.

Dogus се наложи да предприеме продажби на активи, за да намали дълга си и да покрие разходите по заеми. По-рано тази година тя се съгласи да продаде 17% от компанията d.ream International, която притежава луксозни ресторанти, за 200 млн. долара на сингапурската инвестиционна фирма Temasek Holdings и базираната в Лондон Metric Capital Partners.

Турският холдинг продаде своя дял и в съвместно предприятие за изграждане на търговски център в Измир на партньора си Orjin Group. През май Европейската банка за възстановяване и развитие обяви, че ще купи 25% от D-Marinas на Dogus, която притежава 10 яхтени пристанища в Турция, Гърция и Хърватия, за 70 млн. евро.