*обновена на 15 март в 10:31 ч. с коментара на Стефан Дени Клод Колен, управител в "Акуо България Си Ейч Би"

Българската "Консултхидро" има интерес към покупката на мажоритарния дял във водноелектрическата централа "Яхиново". Това се разбира от покана до Общото събрание на акционерите, публикувана в Търговския регистър на 6 март т.г.

Предложението от Съвета на директорите към акционерите (дружеството е еднолична собственост на Юлия Христова, която е член и на СД) е "Консултхидро" да изкупи 45 746 дяла от капитала на "ВЕЦ Яхиново" ООД, които в момента са собственост на "Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари". Заседанието ще бъде на 30 април т.г. Към момента "Консултхидро" имат 20% от акциите.

От Akuo Energy, която е собственик на акциите на "Сентрал", коментираха пред Money.bg, че не им е известно за готвеното предложение за изкупуване. Дружеството придоби четири ВЕЦ-а в България, включително "Яхиново" в края на октомври миналата година.

Стефан Дени Клод Колен заяви, че разбира от медиите за предложението и че ако и когато бъде получено, ще бъде обсъдено, но компанията не търси активно купувач.

ВЕЦ "Яхиново" има капацитет от 7MW. През 2017 г. компанията излиза на нетна печалба от 184 хил. лв., от 956 хил. лв. през 2016 г. Оперативните приходи са 574 хил. лв. при 1,9 млн. лв. през 2016 година.

Юлия Христова притежава и 17% от ВЕЦ "Джерман".

Четири ВЕЦ-а в България вече са с нов собственик

Четири ВЕЦ-а в България вече са с нов собственик

Akuo Energy стъпва в България