Най-накрая имаме жребий и двойки за полуфиналната фаза в турнира за Купата на България. Абсурд, парадокс, гротеска, нещо, което трябваше да се случи преди два месеца, се състоя едва вчера. Още една причина за оставка на това БФС, по света жребий за следващ кръг от купата се тегли 15 минути след края на последния мач от преминалия кръг. У нас поради ясни причини това се случва след два месеца. Това според някакъв си чиновник Антон Попов е „гордостта на хората, които работят за първенствата и турнирите и се справят със задълженията си". Бих добавил към ограничения и твърде клиширан речник на чиновника и думата блестящо. Направо са блестящи, прекрасни и уникални. Толкова, че

унищожиха
българския
футбол

до основи. Счупиха и последната керемида, разрушиха и къщичките за пиленца и пойни птиченца. 24 момчета от Литекс, които обличат екипа на националните формации на България, а БФС все пак означава Българския футболен съюз, са между земята и небето и са в неведение как оттук-нататък ще се развива кариерата им.
Сега за купата, която през тази година е много по-особена. Само привидно се нарича Купа на България, всъщност се превърна в турнир на другата България. Защото два от отборите Литекс и ЦСКА са отлъчени и само този турнир им дава възможност да покажат, че съществуват и се борят да оцелеят във възможно най-трудните условия.
Като малка справедливост може да се приеме, че жребият не ги събра в една двойка. Така Литекс ще играе с Монтана. В друга ситуация бих се отнесъл в обстоен анализ за спортно-техническите достойнства на двата тима. Задължително бих подчертал предимството на Литекс като стойност и уникалната успеваемост на Емил Велев като треньор точно в тази надпревара. Към днешна дата обаче никакви анализи не могат да се правят, защото се чака решение от Лозана. Което дни преди началото на пролетната фаза може да преобърне всичко наопаки. Какво да коментира човек, като съдбата на българския футбол се решава от административните органи на УЕФА.
По-лесно е с другата двойка, където нещата изглеждат нормални. Берое среща ЦСКА

И мачът ще е
прелюбопитен

Берое е един от стабилните отбори от остатъците, носещи името А група, ЦСКА е някакъв фантом от операта, който се бори за запазване на класата и името си с тимчета от разни села и паланки. И се бори добре, защото е на полуфинал в турнира за купата. Но Берое е прекалено голям залък и всичко постигнато досега от ЦСКА не дава никаква гаранция, че червените могат да продължат напред.
В предишните си мачове ЦСКА доказа, че е по-добър от всеки тим от Б група. Но сега трябва да докаже, че е достатъчно добър, за да отстрани един от най-силните в А група. Това е огромно предизвикателство и с ключово значение за съдбата на червения клуб. Който върви по един много трънлив път, по който има и доста неясноти за глобалното му бъдеще. Въпрос дори на живот и смърт е ЦСКА да стигне до финала, а защо не и да спечели купата.

Берое обаче изглеждат като много трудно препятствие, стига да покажат това, на което са способни. Двата мача на 6 и 20 април ще са битките на сезона. И за пръв път зелените влизат от позицията на фаворити срещу ЦСКА. Ролята на Берое обаче е фундаментална. Отборът, който често е бил жертва на административен произвол от страна на силните на деня, сега е призван да брани честта на статуквото. Защото Берое спасява със спечелване на купата остатъците от това, което остана от българския футбол под ръководството на Боби и Ко. Само си представете един финал Литекс - ЦСКА. Тогава да пратят Антон Попов да връчи купата и да видим как ще се изпари цялата му гордост!