ЦСКА привлече точно 10 играчи през наскоро затворения трансферен прозорец. Това бе най-мащабната лятна селекция на "армейците" през последните 3 години. За сравнение през 2017-а клубът подписа само с 5-има нови. През 2018-а те нараснаха до 8, а сега летвата беше вдигната още повече. Простата сметка показва, че през последните 3 лета ЦСКА е привлякъл цели 23-ма футболисти, а през всяка година идват все повече нови играчи. Така количеството преобладава за сметка на качеството. На практика наложилите се като основни състезатели в отбора не са много. "Тема Спорт" разгледа последните 3 летни селекции на ЦСКА. Обхващаме този период, тъй като ситуацията през 2016-а бе по-специфична. Тогава армейците се завърнаха в елита след едногодишно изгнание в Трета лига и бе нормално да предприемат по-мащабно привличане на състезатели. От привлечените през последните 3 лета 23-ма състезатели, 8 вече не са в отбора - Барт, Лое, Стипица, Перейра, Секулич, Мауридес, Жоржиньо и Фабрини.

ЛЯТО 2017, 5 нови

ПРИВЛЕЧЕНИ: Витаутас Черниаускас, Александър Барт, Раул Лое, Тиаго, Енрике Рафаел

Лятната селекция през 2017-а може да бъде определена като скромна и балансирана. На "Армията" идват 5-има, като всеки от тях играе на различна позиция. Двама от тях се наложиха като основни фигури в ЦСКА и са такива и към този момент - вратарят Черниаускас и офанзивният халф Тиаго. Литовският страж имаше колеблив първи сезон, но от миналото лято насам е по-стабилен в изявите си. Черниаускас се оказа не лошо попълнение. И все пак оценките за него за противоречиви и често отиват в двете крайности.

При Тиаго се наблюдава обратният на вратаря процес -регрес с всяка изминала година. Първият сезон бе най-силен за португалеца, но след това върви надолу. През настоящата кампания изявите на Тиаго са слаби, като "върхът" беше представянето му във вечното дерби. Тогава бе заменен още на полувремето, след като бе напълно незабележим на терена. След двубоя с Левски треньорът на ЦСКА Люпко Петрович сподели: "Тиаго е много важен играч за отбора и има право на един слаб мач".

Част от ЦСКА от селекцията през лято 2017 е и крилото Енрике. Неговият престой на "Армията" обаче е белязан от чести проблеми с контузии. Най-сериозните бяха счупена ключица преди година и настоящата му - в коляното, заради която не е играл повече от 2 месеца. На практика той е пропуснал 60% от мачовете на ЦСКА за времето, в което е в отбора. Бразилецът показа някои силни изяви, включително във вечното дерби. Заради здравословните си проблеми обаче така и не можа да запише продължителна серия от мачове и да се наложи като решаваща фигура в състава. Бранителят Александър Барт дойде на "Армията" като пожарен вариант през септември 2017-а. Беше полезен с опита си в някои срещи, но в други бе твърде колеблив и постепенно отпадна от сметките. След края на сезона французинът не подписа нов договор и сложи край на състезателната си кариера. Халфът Раул Лое, подобно на Барт, също бе предимно със статут на резерва и се задържа само един сезон. Не показа нищо специално. После премина в Омония Никозия, но и там търкаше пейката. Сега е свободен агент.

ЛЯТО 2018, 8 нови

ПРИВЛЕЧЕНИ: Данте Стипица, Стибън Перейра, Борис Секулич, Жанио Бикел, Жоржиньо, Евандро, Мауридес, Али Соу

ЦСКА направи мащабна селекция преди година, като взе 8 попълнения и отново подсили всяка линия. Цели трима бяха централни нападатели - Евандро, Мауридес и Соу. С времето шестима от новите имаха периоди на основни състезатели - Секулич, Мауридес, Бикел, Евандро, Соу и Жоржиньо. Петима от привлечените миналото лято обаче вече не са част от тима, дока-то останалите трима в момента са със статут на твърди титуляри - Бикел, Евандро и Соу. Нито един от тях не бе основен играч в тима преди година, а специално Евандро дори рядко попадаше в групата за мачовете при Ел Маестро. Бикел постепенно се наложи в състава, отличава се с постоянство, работоспособност и голяма стабилност в защита. Приносът му към атаката обаче е почти нулев. Евандро пък избухна през това лято, като се превърна в голмайстор на отбора. Година по-късно бразилецът се оказа добро попълнение и ако продължава така, ще е следващият солиден изходящ трансфер на клуба.

По-смесени са впечатленията от Али Соу. Той е безусловен титуляр, но през този сезон е неубедителен в изявите си. Преследван е от голова суша, но въпреки това се ползва с голямо доверие. Като че ли и стилът на игра в момента не пасва добре на профила на Соу, от което страда гамбиецът. Останалите 5-има нови през лятото на 2018-а не оставиха следа. Вратарят Стипица получи съвсем малко шансове. Бранителите Перейра и Секулич се представиха слабо. Сърбинът със словашки паспорт разтрогна още през зимата. Крилото Жоржиньо остана цял сезон, но така и не се наложи като безспорен титуляр. А Мауридес след силния си старт в ЦСКА, спука гуми и беше продаден през зимата.

ЛЯТО 2019, 10 нови

ПРИВЛЕЧЕНИ: Густабо Бусато, Петър Занев, Раул Албентоса, Брадли Мазику, Денис Давидов, Греъм Кери, Диего Фабрини, Виб Соломон-Отабор, Томи Юрич, Тони Уот

ЦСКА започна обещаващо лятната селекция, като при старта на подготовката вече имаше 4 попълнения - Занев, Давидов, Фабрини и Уот, а почти веднага след това пристигнаха Греъм Кери и вратарят Густаво Бусато. По подобие и на предишните години обаче селекцията не беше приключила и нови продължиха да идват. Крилото Отабор подписа на 8 юли, Албентоса дойде на 22 юли, Мазику парафира на 20 август, а Юрич затвори вратата на 27 август. Така ЦСКА осъществи и "вторична" селекция. Ранното идване на 6 от новите даваше предпоставки те да се сработят бързо с отбора и да се наложат в състава.

Нищо подобно обаче не се случи. От 10-те попълнения със статут на титуляри са само двама - бранителите Занев и Албентоса. Испанецът не беше играл през 2019-а, но много бързо се вписа в състава и дори получи капитанската лента във вечното дерби. Той се оказа отлично подготвен физически. Албентоса е за пример с начина си на възстановяване и изобщо отношение към спортно-техническия процес, и не е никаква изненада, че се наложи сред 11-те. Другият титуляр Занев пък не може да бъде смятан за нов, тъй като тренираше с отбора още от април.

Каква е ситуацията с другите 8? Меланхоличният италианец Фабрини си тръгна след по-малко от 3 месеца. Играчи като Бусато, Давидов, Уот и Юрич изобщо не се вижда кога ще се наложат като основни фигури. За Бусато е ясно, че е взет за резерва на Черниаускас. Руснакът Давидов е записал 30 официални минути, а имаше лични и здравословни проблеми. Уот изигра един добър мач с Арда (3:2), но в останалото време е незабележим. Юрич дори не взе участие в контролата с Поморие, което говори, че е много изостанал кондиционно.

Потенциал да се наложат като по-важни състезатели в отбора имат Мазику, Отабор и Кери. На този етап обаче последните двама още не са показали необходимото постоянство. А Мазику е отскоро в отбора и тепърва ще се види доколко ще се впише в състава. Така над половината от летните попълнения са със статут на резерви. И все пак генерални изводи за тази селекция ще се правят през 2020 година.

Ето кога Юрич ще дебютира за ЦСКА

Ето кога Юрич ще дебютира за ЦСКА

В официален мач