Зимната пауза в първенството наближава и на база изминалите мачове вече могат да се откроят тенденциите и да се правят по-генерални изводи за силните и слабите страни на ЦСКА. Както и за потенциалните селекционни ходове. Вече бе направен реализиран такъв с привличането на плеймейкъра Роланд Алберг (27 г.). Холандецът идва на "Армията" със солидна визитка и привличането му изглежда доста добро решение. Но са необходими още попълнения, за да може отборът да е укрепен достатъчно солидно.

Напълно ясни са зоните, където има какво да се подобрява и са нужни подкрепления, които да добавят конкурентност и класа. Вратарският пост продължава да е все така проблемен, какъвто бе и през миналия сезон. Привлеченият литовски страж Черниаускас така и не доказва на този етап, че има аргументи да е вратар №1 на ЦСКА и дори, че е по-добър от Китанов. Двамата изглеждат със сходни качества. Бившият страж на Черно море е зле при играта с крака, но се оказа, че Черниаускас не го превъзхожда по този показател. Литовецът е крайно колеблив, когато топката бива върната към него по земя и едва ли има червен фен, който да не изтръпва вътрешно при такива ситуации. За 13-те шампионатни срещи, които записа, поне 10-12 пъти не можа да отиграе адекватно върната към него топка. Черниаускас направи някои важни спасявания, но е далеч от нивото, което е необходимо на ЦСКА под рамката. Не можем да посочим мач, в който изявите му са били без забележки. Не внася стабилност и спокойствие.

Два клуба от Висшата лига на Англия също поискаха Каранга!

Два клуба от Висшата лига на Англия също поискаха Каранга!

Кристъл Палас и УБА питат за нападателя

Дискусионна е и позицията на десния краен защитник. Там бе наложен Александър Дюлгеров. Той е за пример със себераздаването, всеотдайността и старателността си. Изключително отговорен и сърцат. Играе на върха на възможностите си, но армейците имат нужда от повече качество на неговата позиция. Дюлгеров доста рядко се включва с успех в атака, а и в защита е твърде колеблив. Позволи да бъде пряко надигран при головете на Бадара (Етър) и Прохазка (Левски). Той безспорно е някаква опция, но възможностите му са лимитирани, а и 27-те му години едва ли ще му позволят някакво съществено развитие на качествата. В тази зона задължително трябва да се помисли за повдигане на нивото. Младокът Стойчо Атанасов пък явно не показва достатъчно, след като не получава шансове в първенството.

На левия фланг на атаката ЦСКА има доста опции, но още не е намерил константна такава. Кулма и Меркадо са на приливи и отливи, докато Енрике засега не успява да се адаптира, най-вече заради чести контузии. Привличането на ляво крило не е толкова наложително предвид голямата бройка състезатели на този пост в момента, но в бъдеще "армейците" трябва да си осигурят повече класа и постоянство и в тази зона.

Александър Томов за ЦСКА, "измамите" и "циганския" бизнес

Александър Томов за ЦСКА, "измамите" и "циганския" бизнес

"Ако УЕФА признае клуба на "Армията", това е решението"

Ангажирането на качествени вратар и десен бек през зимата може да се окаже ключово в битката за титлата.

Може да се помисли и за центъра на защитата, където няма адекватна резерва на титулярите от мачовете с Левски и Лудогорец. За върха на атаката пък многократно е коментирано, че липсва алтернатива на Фернандо Каранга. Няма го типичният централен нападател, който да влезе от пейката или да замести бразилеца сред 11-те в случай на контузия или наказание, каквото той има в момента.