Тодор Янчев, който е една от емблемите на ЦСКА през този век, сподели своите очаквания пред "Мач Телеграф" за предстоящия финал.

- Г-н Янчев, какво изплува в съзнанието ви, когато чуете думите "Купа", "България", "финал"?

- Че Купата ми бягаше и я вдигнах като капитан последно нея, през 2011 г. Преди това бях ставал три пъти шампион, имах две Суперкупи, но този трофей ми бягаше и бях много щастлив, когато спечелихме двубоя със Славия и я вдигнах. Имах няколко загубени финала преди това и затова радостта ми беше доста голяма, когато най-накрая купата бе в ръцете ми.

- Споменахте загубените финали - какво помните от 2002 и 2005 година, когато ЦСКА губи от Левски?

- През 2002-а играхме на ст. "Славия" - поведохме, но допуснахме обрат. Тогава Левски имаха много силен отбор и взеха три титли поред. Докато през 2005-а вече бяхме станали шампиони и гонехме дубъл, но загубихме. Тогава ме изгониха за два жълти картона. Никога не е приятно да загубиш финал, още повече от вечния съперник.

Легендарният Люпко Петрович на 75 години!

Легендарният Люпко Петрович на 75 години!

От ЦСКА го поздравиха

- Във втория случай имаше ли отпускане заради гарантираната 30-а, юбилейна титла?

- За нашите фенове винаги шампионската титла е била много по-ценна, защото носи различна тежест и емоция за всеки от тях. Купата на България е второстепенна, утешителна награда, ако не си успял да се пребориш за титлата. Носи някакво удовлетворение в неуспешния сезон.

- Не е ли странно, че "купичката", както я нарече Стойчо Младенов, се превърна в единствената постижима цел за ЦСКА на фона на доминацията на Лудогорец в първенството?

- Така е, да. Купата стана утешителна награда за клуб с богата история като ЦСКА, същото важи и за Левски. Но наистина Лудогорец са доста напред последните години като селекция, организация, като всичко.

- Какво е усещането ти преди финала?

- На пръв поглед всичко при Левски е цветя и рози, а при нас е малко по-бурна обстановката. Но това е дерби, в което моментната форма не оказва никакво влияние. Много пъти сме били по-слаби и сме ги били, също някога били много по-категорични като класа и форма, но сме губили подобни финали. Но се надявам сега ЦСКА да е щастливият отбор след края.

- На фона на доминацията на ЦСКА в дербито последни години, изненадва ли те, че всички сочат Левски като лек фаворит?

- Тези положителни резултати за ЦСКА последните сезони дават импулс и леко предимство за дербито, но в такива мачове фаворити няма. Годините и историята са го показали много пъти.

- Вътрешно има ли го желанието и чисто професионалното съжаление у вас, че този път няма да помагате от скамейката и край тъча?

- Със сигурност съм се надявал и съм си мислел как бихме записали имената си в историята при успех във финала. Но това е положението - гледаме напред. Във футбола е така, не за първи път, няма и да е за последен, когато сме в такава ситуация.

- Кое ще се окаже решаващо за победата?

- Спокойствието и самочувствието. Много е важно кой отбор ще влезе по-добре в мача, защото това дава импулс на тима.