Бразилецът Тиаго Силва е един от най-добрите чуждестранни футболисти, подвизавали се по родните терени. Той спечели симпатиите на феновете с играта си, широката усмивка и начина, по който пееше българския химн. Бившият играч на Литекс и ЦСКА не крие любовта си към нашата страна и с радост прие да отговори на въпросите на "Тема Спорт", като първите му думи бяха: "Аз не съм забравил езика, мога да чета и пиша на български. Радвам се, че ме потърсихте и скоро ще дойда да гледам мачове и да пия кафенце със стари приятели".

Тиаго, след края на футболната ти кариера се захвана със строителен бизнес и в същото време стана футболен мениджър. Успяваш ли да развиваш и двете дейности?

- За съжаление напоследък нямам много време да се занимавам с футболисти. Имам много работа в строителството и там насочих усилията си. Трябваше да избера едното, за да го развия добре. В България има една много хубава приказка - "от два стола да паднеш на земята". Аз не исках да падам и затова се концентрирах върху едното. Върви много добре и съм щастлив с това, което правя.

Не опита ли да доведеш някой футболист в България?

- Преди време опитах, но не стана нищо, а и аз нямах много време да бъда настоятелен, защото точно тогава правех първите крачки и в строителството.

Пандемията в последната година не ти ли попречи? Как е положението с коронавируса в Бразилия?

- Не се отрази негативно върху моя бизнес. Имам много работа и правя големи, красиви и модерни сгради. Честно казано, не знам какво да кажа за положението в моята страна. Всеки твърди различни неща. Надявам се хората да са живи и здрави и дано скоро всичко това да е забравено. Аз лично съжалявам, че заради тази болест и ограниченията не можах да дойда в София на мача на моя любим ЦСКА срещу Рома.

Има ли оферта за Али Соу от Галатасарай? Вижте отговора на ЦСКА

Има ли оферта за Али Соу от Галатасарай? Вижте отговора на ЦСКА

Ще видим ли трансфер?

Трябвало е да присъстваш на мача ли?

- Да, г-н Гриша Ганчев ме покани и много исках да дойда, но заради ограниченията и отменени полети не успях. Много съжалявам, защото исках да видя тази прекрасна победа. Бях много щастлив, когато победихме Рома, и ми беше тъжно, че на трибуните не бяха уникалните фенове, които щяха да направят вечерта запомняща се.

Значи продължаваш да следиш българския футбол?

- Разбира се. Винаги когато имам време, гледам мачове, чета...

А поддържаш ли връзка с някой от бившите ти съотборници в България?

- Да, чувам се с Вили (бел. авт. - Велизар Димитров), Вутов (бел. авт. - Витомир Вутов), Петев... Разбрах, че Вили е станал директор в Миньор Перник и му желая успех. За Петев се говореше, че може да е селекционер на Босна. Стискам му палци, той е много добър треньор. А за ЦСКА какво мислиш?

- В момента отборът е много силен и съм убеден, че тази година ще стане шампион. Ще дойда в България по този повод. Време е серията на Лудогорец да бъде спряна. Това ще е годината на ЦСКА.

Как прие факта, че два бразилски отбора ще играят на финала за Копа Либертадорес?

- Много, много щастлив съм, защото единият е моят Палмейрас. Страхотно е, че ще играем на финала, но ще бъде много труден мач срещу Сантос. Важното е, че на полуфиналите бразилските отбори победиха аржентинските. Това е много специално за нас.

В Бразилия мислите ли вече за Мондиала в Катар?

- Ние, бразилците, винаги мислим за световната купа. Мечтаем и се надяваме. В момента нямаме много силен отбор като преди години, но ние живеем с футбола и винаги вярваме, че можем да спечелим.