Както вече ТОПСПОРТ информира, на 25 юли на пазара излиза уникална книга за най-паметните мачове на ЦСКА в Европа. Сега представяме предговора на изданието, писан от две ключови фигури в историята на клуба - Аспарух Никодимов и Стойчо Младенов. Ето думите на Стойчо:

Факелът на победата

"От онази велика вечер на 17 март 1982 г., когато победихме Ливърпул, най-добре си спомням факлите по трибуните. Стадионът пламна, нощта стана като ден...

Това всъщност е ЦСКА - факелът на победата. Носехме го единайсетте на терена, десетките хиляди на "Васил Левски", милионите наши почитатели пред телевизорите.

На пазара излиза уникална книга за подвизите на ЦСКА в Европа

На пазара излиза уникална книга за подвизите на ЦСКА в Европа

"Червената одисея" - от София до Ливърпул

В ЦСКА всички знаехме, че играем само за победа. Без значение кой европейски шампион е насреща. Това всъщност са корените и идеята на този отбор, който не признава второто място за успех. Не приема равенството като резултат, който го устройва. Така ни бяха научили, така е било преди нас, така трябва да бъде и днес.

Снимка 434586

Източник: premiumbooks

Европейските успехи на ЦСКА са писани от цели поколения. Нашето го направи именно в този мач с Ливърпул, който е сред най-големите върхове в историята на клуба, ако не и най-големият. Години наред ме спираха хора по улиците и казваха: "Знаеш ли, и аз бях на стадиона, и аз виках за ЦСКА, и аз се радвах на победата". Побеждавахме всички - футболистите, треньорите, зрителите. ЦСКА и публиката му, всички заедно с факела на победата! Аз и моите колеги сме изключително горди, че чрез нашите изяви и успехи сме съумявали да направим хората щастливи. Това бяха времена, в които думата "пари" беше забранена. Всичко се правеше в името на ЦСКА, любовта към клуба и към футбола. С всички тези мачове се измерва величието на "червения" клуб!

Европейската история на ЦСКА е нещо, което не трябва да се забравя. Тя има специално място в летописите на футбола ни и всички привърженици на червения отбор могат да се гордеят с нея. Играхме за вас, приятели".

Аспарух Никодимов: Легендата за ЦСКА, който побеждава европейските шампиони, все още е жива!

Аспарух Никодимов: Легендата за ЦСКА, който побеждава европейските шампиони, все още е жива!

"Тя се предава от баща на син, от дядо на внук"