24.05.2016-а година, стадион "Васил Левски" в София. Повече от 35 000 са на трибуните. ЦСКА и Монтана играят финал за Купата на България. "Армейците" стигат до големия мач от "В" група - никой не е правил това до момента. ЦСКА е орисан да пише история.

В 12-ата минута пада единственото попадение. След корнер топката стига до Станислав Маламов, който я праща във вратата на Монтана. И започва "червената" феерия!

ТОПСПОРТ се свърза с човека, който донесе последния за момента трофей в богатата витрина на ЦСКА. Той беше любезен да отдели от времето си за читателите на нашия сайт. Ето какво каза настоящият футболист на Витоша (Бистрица):

От дъното на футболния ад, до изковано със златни букви място в "червената" история!

От дъното на футболния ад, до изковано със златни букви място в "червената" история!

Когато ЦСКА извървя немислимия път от аматьорския футбол до спечелването на Купата на България

Започваме с дежурния въпрос - как поддържаш форма в домашни условия по време на извънредното положение в страната?

- От клуба ни изпратиха подробни инструкции за индивидуални тренировки. Определено е трудно да тренираш сам у дома. Имаме и специални упражнения. Свят ми се зави в затворено пространство. Излизам и на двора в къщата ми, там правя беговите упражнения.

Спазваш ли инструкциите на щаба?

- Напълно! Много стриктно. Радвам се, че правителството взе такива мерки, че се мисли първо за живота и здравето на хората. Това е най-важно за всички нас. Дай Боже да преминем през неприятната ситуация възможно най-бързо и безболезнено.

При вас има ли редуциране на заплатите?

- За момента не. Даже миналата седмица си получихме всичките пари. Пожелавам на всички да имат шефове като нашите. Ако се наложи за в бъдеще - ще говорим. Смятам, че всеки от нас ще влезе в положение. Виждаме каква е ситуацията.

Кога изтича договорът ти и смяташ ли да останеш във Витоша, ако отборът изпадне във Втора лига?

- До лятото е, до средата на юни. Има въпросителни все още - дали ръководството ще ме иска, дали аз ще искам да остана. Ще преговаряме и ще видим.

Основната идея на интервюто е да те върна назад във времето - към 2016-а година, когато с ЦСКА спечели Купата на България от "В" група. На финала победихте Монтана с 1:0. Ти вкара победния гол. Това ли е върхът в твоята кариера?

- Да, това е! Определено! Щастлив съм, че имах шанс да играя за такъв велик клуб, да отбележа на финал и да вдигнем трофей. Това беше най-посетеният мач между два български тима през XXI век. Направихме всичко от "В" група, което е невероятно.

Снимка 235686

Източник: LAP.bg

Какво си помисли веднага след гола?

- Почувствах се просто неописуемо. Адреналинът ме завладя. Исках да обиколя цялата писта, да отпразнувам гола с всички сектори на стадиона. Но вкарах точно пред агитката ни, пред Сектор "Г". Затичах се към феновете от Северната трибуна. От видеото и снимките може да видите, че наистина адреналинът ми се вдигна на 100%. Прекрасен момент, прекрасен спомен!

Как празнувахте след мача?

- Първо, поне час-два бяхме в съблекалнята - песни, скандирания, поздравления... Беше страхотно. Трофеят беше при нас през цялото време. След това, сигурно помниш добре, се качихме на специален открит автобус и с феновете стигнахме чак до сградата на Народното събрание. Там купонът продължи с пълна сила.

Помниш ли какво ви каза собственикът на отбора Гриша Ганчев преди и след финала?

- Той не се бъркаше в отбора. Треньорът Христо Янев ни предаваше думите му. Каза ни, че е зад нас. Поздрави ни. Нищо по-специално. През целия сезон ни беше подсигурил абсолютно всичко. Имаше спокойствие да мислим само за футбол.

Имаше ли специални премии след спечелването на Купата?

- Още в началото на сезона ни беше казал, че ще останем много доволни, ако спечелим трофея. Не е до парите. Подарихме си спомен за цял живот - на нас и на феновете.

Пазиш ли си екипа от финала?

- Естествено! При мен е - с автографите на целия отбор. На видно място в дома ми.

Снимка 235692

Източник: LAP.bg

Срещу Берое на полуфинала ли беше по-трудно или срещу Монтана в мача за трофея?

- С Монтана беше по-крив мач. След като отстранихме Берое, очакванията на всички бяха, че вече сме спечелили Купата на 100%. Имаше напрежение у нас. А от Берое много ни се заканваха. Че сме от "В" група, че няма да имаме удар във вратата... А то какво стана. От "В", от "Б" - това е ЦСКА! Берое бяха с доста национали, но ги победихме два пъти и намерихме място на финала по категоричен начин.

Треньор на Моната беше Емил Велев. Кокала е голям левскар. Провокира ли ви с нещо по време на мача?

- В два отбора работих с него. Много го уважавам. Знаем го, много гори по време на мач, темпераментен е. Има искри около него, емоционален треньор. Не сме му обръщали внимание, не помня да ни е провокирал с нещо. Той си има закачка с ЦСКА, но е искрен. Не е лош човек - точно обратното.

Снимка 235694

Източник: LAP.bg

Напълно споделям това. Защо ЦСКА вече толкова години не стига до нов трофей?

- Не знам къде е проблемът. Ще трябва хората от ръководството да кажат. Специално за Купата, там всичките отбори са пределно мобилизирани. Силите са изравнени и заради формата. Локо (Пловдив) не беше фаворит за трофея през миналия сезон, но го спечели. Дано ЦСКА скоро пак е на върха.

Съжаляваш ли, че не се даде шанс на онзи ваш отбор на ЦСКА да играете и в Първа лига?

- Да. Има нотка на съжаление във всички нас. Виждате, Локо спечели Купата и запази отбора си. Сега те играят много приятен футбол и са в челото на класирането. Може би този трофей им даде импулс за настоящия сезон. Но, такава е била концепцията на ЦСКА, така е станало.

Ти с какви чувства си тръгна от ЦСКА?

- Много са положителните емоции, прекрасните спомени. Изкарах една година в отбора. Но има и лоши - започнах с тежка контузия и не играх дълго време. Престоят в ЦСКА беше изживяна мечта за мен, една красива приказка. Изпълнихме целта - да спечелим Купата на България и да се класираме в по-горна група. Всички бяхме обединени - футболисти, треньори, ръководство и фенове. Наистина огромно "червено" семейство. От собственика до шофьора и до човека, който се грижи за тревата на "Армията" ставахме и лягахме с голямата цел. Всеки един помогна, за да стане реалност. Бяхме колектив и това е в основата на успеха.

Снимка 235691

Източник: LAP.bg

С кои момчета продължаваш да се чуваш и виждаш?

- С всички! В някои отбори тренират и после не се виждат и чуват до другата тренировка. При нас не беше така. Дори след заниманията бяхме заедно. Изградихме истински приятелства и до днес е така.

От думите ти разбирам, че в никой друг клуб не си се чувствал по-добре?

- И в Локо (Пловдив) се чувствах добре, изкарах там 3 години. Но този сезон в ЦСКА ще го помня винаги. Незабравим е! Спечелихме Купата, вкарах гола на финала, преди това победихме Интер, макар и в контрола.

Снимка 235690

Източник: LAP.bg

Благодаря ти за този разговор и се пази. Дано скоро те гледаме отнова на теренa.

- И аз благодаря, че ме върна към тези хубави спомени. Бъдете здрави, ти и колегите ти. Всички българи да са здрави и заедно да се справим с тази ужасна ситуация. Пазете се! Специални поздрави за феновете на ЦСКА. Прегръщам ви!