Легендата Петър Жеков получи само 14 персонални вота, става ясно от предизборните протоколи. Той бе девети в листата на "Воля"-НФСБ в столичния 24-и МИР.

Там коалицията получи 2337 гласа, или 1,43% от вота. Малко по-добре се представи треньорът на четвъртите в света Димитър Пенев, съобщава "24 часа". Той има 31 персонални вота в 25-и МИР.

Там "Воля" - НФСБ взе2526 гласа, или 1,53%. А Пената е с 31 преференции. В 24-и МИР бяха и асовете на Левски и ЦСКА Емил Велев и Христо Марашлиев, които заложиха на БСП. Марашлиев все пак успя да изпревари последния треньор, който изведе "сините" до титлата със 164:114 преференции. БСП обаче взе само 21339 гласа в района, или 13,07%. Другата футболна двойка на БСП в Пловдив - Георги Георгиев и Любомир Корадов, се оказа доста по-разпознаваема.

Петър Жеков чака Любо Пенев за разговор

Петър Жеков чака Любо Пенев за разговор

"Очаквам разговор с Любо Пенев"

Гецата събра 476 преференции, а бившият ас на Локо (Пд) - 220. Бившият национал Веселин Минев бе в листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик и взе само 59 преференции, но за сметка на това коалицията записа 30,14%. Капитанът на волейболния Левски Боян Йорданов също не успя да повлияе на резултата на "Републиканци за България". В 25-и МИР, където бе водач, партията взе 829 гласа, а той има само 59 лични преференции. 258 човека от 23-и МИР в София са поискали депутат да бъде бившият президент, и то два пъти, на ЦСКА Александър Томов. Бившият вицепремиер е получил 31 персонални вота. В Кърджали бившият му изпълнителен директор Александър Гарибов пък е записал 30 гласа, от които 3 специално за него.

Трети от екипа на Томов в ЦСКА - Иван Ченчев, който бе пресаташе, дори член на управителния съвет бе водач на БСП в София-област събра по-малко персонални гласа от четвъртия в листата Александър Манолов, но влезе в парламента заради първото си място в нея. Всичките обаче бяха засенчени от своя юрист Радостин Василев, който работи в ЦСКА по времето на Томов и "Титан", след което напусна след свада с Томов. Той събра най-големия персонален вот от всички кандидати в Плевен като водач на листата на "Има такъв народ".

За него има 3473 преференции. Бившата световна шампионка по шах Антоанета Стефанова има само 672 преференции, но влиза в парламента като втора от листата на "Има такъв народ" в Пловдив. При БСП бившата шампионка по стрелба и двукратна олимпийска вице-шампионка Весела Лечева показа защо на предните избори победи ГЕРБ с над 4000 гласа. Този път изненадващо бе оставена на второ място, но събра най-голям персонален вот в левицата.

За разлика от нея бившият шампион по автомобилизъм Крум Дончев има само около 600 преференции като водач на БСП в Габрово, а втората Кристина Сидорова е предпочетена от двойно повече хора. Но и той вече е депутат. Преференциите разместиха и изиграха роля при двама спортисти в листите на ГЕРБ-СДС. Заради тях шампионът по борба Даниел Александров не влиза в парламента, а за сметка на това джудистът Сашо Савов от Хасково е вътре заради персоналния си вот. Спортният министър Красен Кралев, който е и бивш лекоатлет и президент на Черно море, е най-предпочитан в листата на ГЕРБ в Русе с 1816 преференции.

Шампионът ни в дългите бягалия Евгени Игнатов, който бе в същата листа, има 150. Решението на Кралев да остане депутат от Русе вкара в парламента шампиона по ММА Владимир Вълев-Питбула. Бившият международен рефер Стефан Апостолов пък повтори коронния си номер, като от последното място от листата на ГЕРБ-СДС се изстреля начело с над 9000 преференции.