"Бъдещата спортна база в Поаси е много важна. Ще изградим най-добрия спортен център в света, за да намерим бъдещия Мбапе и да посрещнем най-добрите играчи от региона на Париж и цяла Франция. Това е нашата цел", каза президентът на ПСЖ Насер ал Хелайфи в съвместно интервю за "Паризиен", "Марка" и "Гадзета дело спорт".

На родна земя тези дни особен интерес предизвика темата за новия модерен стадион на ЦСКА. От "Армията" заявиха, че съоръжението ще е готово да приема домакинства през 2025-а и ще е най-модерният стадион в България.

Две-три изречения относно съоръжението. Появиха се тези, че планираният 15-18 хиляден капацитет е малък. Ще започна с първия факт, ако някой не знае - България се намира в демографска криза. А това е основен, жесток проблем надхвърлящ футбола. А ако за някой бъдещ мач на "червените" срещу друг водещ тим в страната или среща от евротурнирите има 25 хиляди желаещи да гледат двубоя от стадиона. Считам, че е по-добре на трибуните да са 16 хиляди, а другите 9 хиляди да наблюдават срещата на видеостени в подстъпите до входовете на "армейския" дом, които се анонсира, че ще предлагат също отлични условия. Би било незабравим момент и за привържениците, и за "червените" футболисти, и за гостуващия отбор да се създаде подобна атмосфера.

Относно къде се намира тимът сега? Готви се за бъдещия старт на новата еврокампания и благодарение на направеното в предходните сезони няма да започне в Лига на конференциите с директен сблъсък с... дори може да се каже претендент за трофея - ПАОК. Саша Илич пък е млад специалист, който считам, че заслужава подкрепата на "армейската" общност.

И тук вече идваме до огромният футболен проблем. България не е играла на голям форум от 2004-а, а на Световно от миналия век. ЦСКА пък е 31-кратен шампион на страната. Участник на три пъти в полуфинали на евротурнирите, три пъти е отстранявал действащия европейски първенец. Тим, който е дал път на бъдещ носител на Златната топка. Институция създала десетки емблематични футболисти за А-отбора на родината.

Какво е положението в момента? Не победихме Гибралтар (с население около 34 хиляди души) при А-гарнитурите във визита, същото се случи и в мач при младежите.

По мое скромно мнение, най-добрата новина за ЦСКА от тези дни не е добрият жребий за старта на евротурнирите или заявката за нов модерен стадион. А анонсът, че ще се натисне много здраво за подобряване на инфраструктурата, която ще ползват юношите на ЦСКА на базата в Панчарево.

И ми се струва, че "армейските" фенове и най-вече ръководството на клуба не трябва да се съсредоточават толкова върху това дали стадионът да е за 15 хиляди или за 18 хиляди. И в гонене на 32-ата шампионска титла незабавно и на всяка цена. А в един своеобразен "План 2032".

А именно, България да се класира на Европейското през 2032-а. Не само да участва на форума, а да бъде фактор, с който всички се съобразяват. А гръбнакът на "лъвовете" да бъде както се пее в една "армейска" песен - червен, червен.

При всичките успехи, които сме имали на национално ниво във футбола в миналото. И при ДНК-то на ЦСКА. Уверен съм, че ако "армейците" изградят най-добрия спортен център не в света или на Балканите, а в България. За да намерят бъдещия Стоичков и да посрещнат най-добрите млади играчи от региона на София и цялата страна. И това е цел номер едно на ЦСКА - бъдещето пред клуба е светло - пълен стадион всеки домакински мач и далеч по-солиден коефициент за евротурнирите. А и най-важното ще има "армейска" основа в тимът, който е с най-голямо значение в България - националния.

Защо ЦСКА се срина? Всичко изглежда ясно, лечението също

Защо ЦСКА се срина? Всичко изглежда ясно, лечението също

Коментар на Тервел Илиев