Легендарният играч и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов говори специално за "Тема Спорт" за 73-ата годишнина от основаването на автентичния "червен" клуб, актуалните теми около ЦСКА-София, но и за волейболния тим на армейците. Както е известно, президентът и треньор на ВК ЦСКА Сашо Попов е женен за дъщерята на Никодимов - Елица.

Г-н Никодимов, как посрещнахте 73-ата годишнина на ЦСКА?

- Пламен Марков ми се обади да ме покани на събирането, но съм далеч извън София и нямаше как да отида. 5 май е дата, която остава в историята. Иначе трябват повече момчета от школата, повече българи в състава, за да има по-голяма идентичност. Нека им се дава път. Любо ще пооправи работата, защото той държи на българските играчи. Стискам палци отборът да вземе Купата на България. На 99% съм уверен, че ще я спечелим.

Христо Стоичков пожела тази година купа, догодина - задължително титла...

- Дано! И миналата година мислехме, че ще съборим Лудогорец, но те взимат мерки и когато не успяват с игра, им се удрят едно-две рамена. Играят и други фактори - с черен екип. Но без помощта на онези над тях, не може да се случи. Затова и някои искат да се върне президентът. Не мога да го възприема - човек трябва да има малко достойнство. Да се върнеш и да кажеш "Идвам да стегна редиците", трябва да си вулгарно нахален. Кокалът е сладък, но някои дребни костици понякога ти се забиват в гърлото и после ти трябва операция. Така че да внимават.

ФК ЦСКА 1948: Днес мач с ЦСКА няма да има

ФК ЦСКА 1948: Днес мач с ЦСКА няма да има

Във възможно най-кратък срок клубът ще излезе с повече официална информация по темата

Дава ли ви надежда кандидатурата на Бербатов в екип със Стилян и Мартин Петрови?

-Те са интелигентни момчета, вече на по 40 години - възраст, в която са се сблъскали с истинския футбол. Трябва да им се даде път. Клубовете не се ли усещат, не са ли недоволни - 300 и няколко клуба подкрепили връщането на Боби. То няма толкова села. Това са шмекерии от времето на Славков и Вуцов, когато даваха по 100 лева някой да представлява разни отбори и да участва на изборите - гледал съм им цирковете. На Боби какво му пречеше да стегне редиците преди това? Идват милиони от ФИФА и УЕФА - харчат ги както си искат....

Да се върнем на ЦСКА. Месец след завръщането на Любо Пенев като старши треньор кое ви прави най-силно впечатление като промяна в отбора?

- Стегна дисциплината. Тя винаги е присъствала в ЦСКА и всеки си знаеше за какво идва и че трябва да спазва правилата. Иначе те са професионалисти и си знаят, че не може само да искаш, трябва и да даваш. И да си пример за по-младите.

WINBET - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Кои от играчите прогресира най-много при Любо Пенев?

- Нидерландските защитници Матей и Кох се представят много добре - при статични положения в атака също помагат. Матей усеща, че е намерил хубава почва тук и вече се отблагодарява на ЦСКА. Кайседо е на ниво. И Бисмарк също ми харесва, но още е млад и не може да поеме изцяло палката, но има качества.

Игра на нерви от страна на ЦСКА 1948 ли е твърдението им, че няма да излязат за мача си с ЦСКА?

- Има си правилници. Като не излязат, 3:0 и довиждане. Какво има да се чудим и да се занимаваме с тях? Нали имат школа, ще пуснат няколко юноши, ако трябва. Остава клубовете да командват БФС. И без това някои го правят, де.

Какво мислите за обявените цени на билетите от 20 и 35 лева за този мач?

- Направо занемях. И да спрат феновете на ЦСКА, пак ще ги бием. Бъдете малко джентълмени. Всеки се прави на важен, феновете показаха кой е ЦСКА - който играе на "Армията". Другите са подплънка или играчка на някой.

Капитанът на ЦСКА Петър Занев има нов отбор?

Капитанът на ЦСКА Петър Занев има нов отбор?

Защитникът се завръща в Пирин

Волейболът също е пряко свързан със семейството ви. Как приехте решението на Сашо Попов, който е и ваш зет, да остане начело на ВК ЦСКА въпреки високата финансова оферта от Хебър, с който стана шампион?

-Той е закърмен с ЦСКА и ако се махне, клубът ще се разпадне. Той е отговорен и макар да са по-лоши условията, държи на ЦСКА и затова остава. Най-лесното е да се махнеш, да вземеш парите и т.н. Но в ЦСКА хората още от деца са възпитавани, че това е клубът на сърцето им, че трябва да се спазват правилата и да си обичаш отбора. Ти си на терена, за да доставяш удоволствие на хората, да те запомнят, да ти стиснат ръката на улицата.

Съветвал ли се е с вас за своето решение, говорили ли сте по темата?

- Да, дори и сега е при мен. Обсъждаме нещата, говорим си. Той е чист човек, който не мисли комерсиално. Обича си просто работата, клуба. Бях сигурен, че няма да се съгласи да си тръгне. И не съм изненадан, защото го познавам добре. Но на такива хора трябва да се помага. Ясно е, че "Червено знаме" е хубава хапка и някой се стреми да го вземе. Но децата трябва да спортуват някъде, къде ще отидат? Сашо толкова години стиска зъби - шефът на "Хиполенд" искаше да оправи залата, но не му разрешиха и той се дръпна.

Оптимист ли сте за волейболния ЦСКА?

- Да. Докато има хора като Сашо, съм оптимист.

Георги Кабаков ще ръководи битката между ЦСКА и Лудогорец

Георги Кабаков ще ръководи битката между ЦСКА и Лудогорец

Вижте всички назначения