Днес на стадион "Българска армия" беше представен уникален албум. Изданието "70 години ЦСКА" е събрало над 1000 снимки на великите мигове, личности и постижения в летописа на "червените" от София.

Авторите Тодор Шабански, Боян Бойчев и Бончук Андонов разкриват фотоисторията на един световен клубен феномен. По тяхно предложение първото копие бе връчено от Димитър Пенев на Божидар Чорбаджийски като "мост между поколенията".

Повече от 200 страници са посветени само на футбола, останалите припомнят знаменитите успехи във всички спортове от голямото клубно семейство.

Снимка 350949

Източник: Официален сайт на ЦСКА

"Изданието "ЦСКА" е частица признателност към тези, които разтърсваха емоционално поколения наред българи и предизвикваха вулкани от гордост и национално самочувствие", заяви на пресконференцията Тодор Шабански.

Бончук Андонов разкри, че във Фотоалбума има над 1000 снимки, много от тях се публикуват за първи път и това прави изданието особено ценно.

"Вероятно и 3000 страници нямаше да стигнат за да се опишат и фотодокументират успехите на многото футболисти и спортисти, донесли на България слава и поводи за национална гордост," каза един от авторите - Боян Бойчев.

Снимка 350950

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Особено ценни са визуализираните графики, които образно показват заслугите на ЦСКА за триумфите на българския футбол и българския спорт. Много снимки припомнят знаменитите победи над футболните колоси Байерн, Ливърпул, Ювентус, Атлетико (Мадрид), Аякс, Борусия (Дортмунд), Валенсия, Нотингам, Монако, Байер (Леверкузен) и др.

Божидар Чорбаджийски: Историята на ЦСКА се пази

Божидар Чорбаджийски: Историята на ЦСКА се пази

Капитанът получи фотоалбума на "червените" по случай 70-годишния юбилей на клуба