В преговорите за коалиционно споразумение и съставяне на редовен кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание стана дума и за проблемите пред българския спорт. В онлайн пространството циркулира запис от "кръглата маса", на който спряганият за нов спортен министър Радостин Василев от "Има такъв народ" говори по въпроса за строежа на стадион "Българска армия", предава "Котаспорт".

Водещ в дискусията е лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а участие взима и бившето пресаташе на ЦСКА Иван Ченчев от БСП, както и Ивайло Стоименов от "Демократична България". Ето какво казаха те хронологично:

Иван Ченчев: Иска ни се да има повече равнопоставеност, и не говорим само за футбола. Клубовете са длъжни да развиват и детско-юношески школи, особено в някои от по-популярните спортове - един път плащат стопанисване на спортната база, после наем на спортната база и плюс всичко това, когато им се натрупат и задължения държавата какво печели от това? Държавата в много от случаите трябва да приспада от средствата за ремонт или за стопанисване, които са инвестирали собствениците на тези клубове. И пак държавата нищо не печели. Някои плащат наем, някои - не, което не е редно! Смятам, че всички сте съгласи.

Радостин Василев: Напълно подкрепям г-н Ченчев. Той има нещо много конкретно предвид, но аз съм човекът, който казва нещата с истинските им имена. Ще дам веднага един пример. ПФК ЦСКА има задължения към "Сердика Спортни Имоти" към момента за около 3,9 милиона лева, за периода от който този клуб стопанисва Борисовата градина и Панчарево. ММС към момента не може да продължи процедурата по отдаване на стадиона на ЦСКА за реконструкция, независимо, че има такава възможност, и в новия ПУБ на София е предвидена, поради това, че ЦСКА дължи тези пари независимо от факта, че ЦСКА е ремонтирал базата в Панчарево за огромна сума. Оттук възникват въпроси - дали държавата иска да извива ръцете на клубовете, които са инвестирали средства да възстановят един коптор - Панчарево, и да признаят това нещо за действително подобрение с двустранни протоколи, или държавата иска да извива ръцете на определен клуб като ЦСКА и той никога да не построи новия си стадион. Това е въпросът, нали? За сметка на това обаче има други отбори, които имат безвъзмездно стадион повече от 20 години. Тук не трябва да делим отборите, държавата трябва да си влезе в ролята, ММС да улесни и благоприятства това, че някой иска да инвестира 30-40-50 милиона за строителство на стадион, направил е подобрения, които си одобрил, но после не може да ги прихване, защото няма такава процедура. Трябва да помислим в бъдеще това да се избегне. Държавното дружество "Сердика Спортни Имоти" е създадено, за да се храни от наемите на ЦСКА. Кому беше нужно това? То има несъбрани вземания за 4 милиона лева, от които 95% са от ЦСКА, за да издържа една безсмислена администрация в това дружество, която нищо не прави, а футболният клуб чака една година на трупчета и не може да стартира строителство на нов стадион. Това е истината.

ЦСКА с шанс да "уволни" Генчев

ЦСКА с шанс да "уволни" Генчев

Загуба от "червените" ще е решаваща за бъдещето на специалиста

Иван Ченчев: И забележете, г-н Петков, при намерен инвеститор. Един вид държавата се явява пречка при намерен инвеститор, парите не са осигурени от държавата, да няма стадион, независимо дали е ЦСКА, или е някой друг клуб. Има и други, не е само това и не е само във футбола.

Радостин Василев: Не става въпрос за ЦСКА, въпросът е принципен. Идеята е облекчаване на процедурата по стопанисване и отдаване на националната спортна база на елитни клубове, които имат възможност да инвестират в нея. Защото в момента имаме концесия-наем, но в бъдеще може да нямаме, не знаем бъдещата ситуация.

Кирил Петков: Тук е много важно обаче като отворим тази врата кой ще мине през нея. С други думи конкурсите трябва да са абсолютно отворени и прозрачни, защото аз това, което съм виждал от част от имотите, които в момента държавата има - субсидирания на едни хора, на други - няма. Точно това, което двамата казвате - с ясен правилник, с ясен анализ какво печели държавата и спортът. Всички тези непазарни методи трябва много внимателно да пипаме и при пълна прозрачност пред обществото!

Радостин Василев: Абсолютно сте прав, г-н Петков. Идеята е, че държавата апортира имот, тоест, тя го притежава, безценен имот в Борисовата градина, друг човек строи стадион за стойност, която отговаря на оценката на имота. Те в общо дружество по определени критерии управляват, всичко си остава собственост на държавата.

Кирил Петков: Трябва да е много прозрачно! С отстъпено право на строеж най-вероятно, което да е ограничено във времето, така че да си дойде обратно в държавата. Трябва да го мислим много внимателно!

Ивайло Стоименов: Точно "внимателно" е ключовата дума. Засегнахме доста теми, минахме от общото към частното. Включително старата приказка, че държавата е за едни майка, за други - мащеха. Това в различни исторически периоди е било интерпретирано по различен начин. Темата за тези клубове засяга емоционално твърде голяма част от българското население, за мен това е категорично "две" и си е тема за отделна дискусия. По отношение стадиона в Борисовата градина, там има много други "ако"-та, които препращат към "три", вече градската среда и т.н.

Радостин Василев: Там няма към "три", но прав е колегата, просто истинският пример може би само аз го разбрах. За да го разберете всички на масата, това беше примерът на г-н Ченчев, той е емоционално обвързан.

Иван Ченчев: Всички сме емоционално обвързани, но все пак си има правила! Кажете ми ако този стадион конкретно не бъде ремонтиран, реконструиран, българските граждани, защото там не ходят само хора от София, а от цяла България, дори чужденци, отидат на мач, в тези условия ли да ходят? Как ще гарантираме ние това в следващите десет години? Това е важен въпрос.

Кирил Петков: Също така, доколкото знам, и стадионът в Пловдив има огромен проблем. Има много проблеми, просто трябва проект по проект, няма да става на база емоция, а ще бъде абсолютно открито - от национално значение, с пълна прозрачност, оценка на плюсовете и минусите, но от друга страна не може да останат едни "динозаври" във всеки град и да не се използват, защото някой не си е свършил работата.