Главният архитект на София - Здравко Здравков заяви и пред колегите от "Гонг", че е напълно възможна реконструкция на стадион "Българска армия" в рамките на настоящата чаша, като изграденото съоръжение да бъде модерно и да отговаря на всички изисквания на УЕФА.

"Специално за ст. "Българска армия" предвидените намеси са реконструкция на стадиона, изграждане на козирка и естествено вписване на този стадион и в парковата среда. Важно е да се отбележи, че този проект ще бъде обсъден на 15 следващия месец. Не трябва да се четат само графичните материали. Към тях има огромна текстова част, където пише какво точно може да се прави.

Главният архитект на София: Нов стадион на ЦСКА ще има

Главният архитект на София: Нов стадион на ЦСКА ще има

Поднесената информация била силно подреждаща

Този стадион не може да бъде запазен в съществуващия му вид, защото построеният тогава стадион е със земно насипнитрибуни. Планът не може да предвиди каква ще бъде реконструкцията. Проф. Ковачев е запазил стадиона като графика и като контур, но в текстовата част е допустимо да се направи реконструкция на този стадион. В тази връзка през 2019 г. издадох виза за реконструкция на стадиона, която е съгласувана както с проектанта на плана, така и с министерството на културата. По тази виза се работи за реконструкция. Вече имахме срещи с проектантите и дадохме препоръки как бъдещата сграда да се събере в рамките на това спортно съоръжение.

Правилното наименование е реконструкция на това съоръжение. Това ще включи премахване на тези земнонасипни трибуни и изграждане на ново съоръжение. То ще трябва да бъде съобразени с геометрията. Съществуващият стадион е достатъчно голям, за да се увеличи капацитета, да се приведе във вид според изискванията на УЕФА, да се направят козирки на всички сектори. Това съоръжение може да отговаря на всички правила и нормативи. Работата на проектантите е да предложат варианти и подход към стадиона.

Хиляди фенове на ЦСКА се вдигат на протест заради новия ПУП на Борисовата градина

Хиляди фенове на ЦСКА се вдигат на протест заради новия ПУП на Борисовата градина

Пречи се на клуба да построи нов стадион, а министър Кузманов не спира да говори за неплатени наеми

Запазването на съоръжението не означава забрана за неговата реконструкция. Важно е да бъде запазена геометрията на чашката, да бъдат запазени съответните височини, да бъдат запазени подходите. За феновете може да бъде направен нов стадион в рамките на съществуващото съоръжение. Този стадион може да бъде модерен, функционален и да отговаря на изискванията на УЕФА".