Вчера капитанът на ЦСКА от шампионския тим през 2003 година Георги Антонов навърши 50 години. По повод юбилея "Тема Спорт" го потърси за интервю. Ето какво каза той:

Г-н Антонов, с какво се занимавате в момента?

- Работя в една застрахователна компания. Просто в един прекрасен ден реших, че футболът няма да ме храни. След като сложих край на състезателната си кариера, бях известно време помощник-треньор в Миньор Перник (2008/09), но това не е за мен. Треньорската професия, особено в България, е много неблагодарна. Никой няма търпението да те чака. Няма я сигурността. Тогава в Миньор, въпреки че имах договор за още година и половина, дойдоха един прекрасен ден и ни казаха, че сме освободени. Затова и реших, че няма да остана във футбола. Сега ми е по-спокойно. Знаеш, че всеки ден ходиш на работа, комуникираш с хора, получаваш си редовно парите...

Как компенсирате липсата на футбола?

- Футболът не ми липсва. Не пропускам мач на ЦСКА - на "Армията" или на "Васил Левски". Разбира се, когато е в удобен час. Гледаме двубоите заедно с Валентин Найденов. С него останахме добри приятели и до днес.

Как ви се вижда играта на ЦСКА сега и коментарът ви за треньорската промяна?

- Стамен Белчев си има свой стил на работа, който се видя веднага. За съжаление изпуснахме да победим Лудогорец. Мен много ме е яд за Христо Янев. В него имаше хляб и трябваше да му се гласува доверие. Да му се даде повече шанс. Можеше да го пратят да се обучава още в някоя треньорска школа, примерно в Кьолн. Виждате, че в последните години успехите са при отборите, които гласуват доверие на треньорите си - Бруно Акрапович - две поредни купи, Златомир Загорчич - купа със Славия, преди това Николай Киров-Белия с Ботев Пловдив. Лудогорец не ги броя, защото няма какво да си кривим душата, те са много напред.

За какво съжалявате най-много в кариерата си?

- Може би за това, че не успях да изляза да поиграя в чужбина. Въпреки че докато бях в ЦСКА, имаше три оферти за мен, но така и не се стигна до трансфер. Иначе най-много съжалявам за това, че дойдох твърде късно в ЦСКА - чак на 29 години. Щеше да е друго, ако бях на 22-23 или както дойдоха Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров - на по 19 години. Тогава му казах на Митко, че са истински късметлии, че са привилегировани, че са дошли толкова млади в ЦСКА, и бях убеден, че ще направят силни кариери в чужбина, както се и случи. Но аз и късно започнах в А група - на 24 години в ЛЕКС Ловеч (1994/95), а оттам преминах в Локомотив София, откъдето отидох после в ЦСКА. При мен нещата сякаш винаги са се случвали със закъснение (смее се). Но по-добре късно, отколкото никога. Да си част от ЦСКА е нещо голямо. Надявам се да съм оставил диря в сърцата на феновете и в историята на този славен клуб.

В момента на вашата позиция като десен бек играе едно младо момче - Иван Турицов, как виждате развитието му?

- Аз го харесвам. Има потенциал. Да, понякога има по-силни мачове, понякога по-слаби, но никой не е постоянен през цялото време. В него и във Вальо Антов, който е вече напълно изграден футболист, има голямо бъдеще.

Титлата през 2003 година ли беше върхът в кариерата ви?

- Безспорно. Тогава имахме много силен отбор. Като цяло за мен лично двата тима на Стойчо Младенов - през 2003 и 2008 година, които станаха шампиони, и този през 2005-а с Йешич са най-силните на ЦСКА през новия век. Дано скоро пак да видим титлата на "Армията". През 2003-а чакахме шест години. Тогава си спомням, давах едно интервю пред ваш колега и той ме питаше още колко смятам да играя. Казах му - докато не стана шампион. И то така и стана, малко след това спрях с футбола.

Какво си спомняте от времето, когато дойдохте в ЦСКА?

- Беше труден период от всякакво естество - пак беше криза. Тогава начело на клуба беше застанал Любослав Пенев.

Още тогава се говореше, че Гриша Ганчев може да стане президент на ЦСКА...

- Да, имаше такива приказки. Когато аз преминах на "Армията" - през лятото на 1999-а, се говореше усилено, че именно Ганчев ще поеме клуба. Тогава обаче нещата не се получиха и Любо Пенев стана президент.

Във Франция: Жул Кейта е сигурно попълнение на ЦСКА

Във Франция: Жул Кейта е сигурно попълнение на ЦСКА

Сделката между двата клуба е факт