В Древен Рим след всяка победа в Колизеума гладиаторът е трябвало да се представи пред императора и събралото се множество, казвайки името си. В четвъртък вечер футболна Европа имаше възможност да гледа българския воин, излязъл на митичната арена "Стадио Олимпико", който след края на мача, както повеляват традициите, погледна нагоре и гордо заяви: "Името ми е ЦСКА".

Да, армейците не победиха Рома, но изиграха един от многото си силни мачове на чужд терен в евротурнирите. В момент, когато мнозина очакваха, че звездната селекция на Паоло Фонсека ще прекърши с лекота родния гранд, и дори се прогнозираше разгром, ЦСКА отново показаха кой е на международната сцена. Червените защитиха реномето си на евробоец.

На "Олимпико" 31-кратните шампиони бяха точно такива, каквито са били техните предшественици. Силни, вярващи, можещи и знаещи... И съвсем малко не достигна един от най-верните фенове на Рома, великият Джани Моранди, да изпее в чест на ЦСКА своя хит "На колене пред теб". Армейците не трепнаха пред името на опонента си. Напротив. Играха като равен с равен, действаха с присъщото си европейско самочувствие. А срещу себе си в началото на мача имаха единадесет звезди, чиято цена в момента е 140 милиона евро. Сумата не е произволно избрана, а се базира на справка с авторитетния немски сайт www.transfermarkt.com. Мхитарян, Карлес Перез, Борха Майорал, Спинацола, Кристанте, Крис Смолинг и останалите обаче не успяха да пречупят ЦСКА и се наложи в игра да влизат Педро, Джеко, Пелегрини, Жесус... Но и те удариха на камък. Устремът на джалоросите бе пречупен от страхотния капитан и лидер Петър Занев, перфектния Вальо Антов, совалката Брадли Мазику, много стабилния и безгрешен в тази среща Бусато. И, разбира се, Жеферсон, който изпъкна с футболен интелект и висока ефективност на отиграванията, като направи може би най-добрия си мач с фланелката на червените.

ЦСКА не открадна точка от Рома, а спечели такава и може да съжалява, че не са три, защото ги заслужаваше. Подобно на мача в Базел, армейците влязоха в битката с ясно начертан план и цел. Неутрализираха предимствата и силните страни на противника и го накараха да изпие горчивата чаша на разочарованието. За съжаление не до дъно.

Вълците попаднаха в капана на ЦСКА и ако не бяха пропуските на Али Соу, Антов, Йомов, Мазику, Санкаре и Синклеър, червените не само щяха да объркат сметките на най-силния отбор в групата, а и да го опрат до стената. ЦСКА показа, че има самочувствието и класата да се надиграва срещу Рома на "Олимпико". И като цяло продължава да надгражда в представянето си в тазгодишното издание на Лига Европа, в което изигра трети много силен мач след тези с БАТЕ и Базел. Да, срещу Клуж стъпи накриво, но в Рим ясно доказа, че победите дотук в турнира не са случайни. И даде анонс за още.

Освен за фрапантните пропуски армейците могат да съжаляват и за отсъждането в 83-ата минута на беларуският рефер Кулбаков. Тогава вместо да пусне с авантаж атака на червените, в която Енрике, Тиаго и Йомов излизаха сами срещу Карсдорп, той реши да свири фаул, за да покаже картон на Вилар. Необяснимо реферско безумие.

Разбира се, имаше и пукнатите в представянето на някои футболисти, като претенции могат да бъдат отправени най-вече към Вион и Санкаре, който е в ЦСКА, за да изпъква именно в големите мачове. Имаше и треньорска грешка с ненужните смени на Юга и Жеферсон, което можеше да струва скъпо на ЦСКА, защото след това отборът изгуби средата на терена. Трябва да се отчете обаче, че въпреки излишната двойна смяна на Жеферсон и Юга Дани Моралес се справи с тежката си задача. А освен това показа излъчване и присъствие, като даде индикации за сериозно развитие. Разбира се, трябва му опит, но началото му бе почти отлично.

На "Армията" на дневен ред за решаване продължава да стои един фундаментален въпрос, а именно казусът "Али Соу". От една страна, той е изключително ценен с това, че непрестанно тормози и увлича противниковите бранители, отнема топката, умее да гардира, бърз, агресивен и полезен във фаза защита е, но е трагичен, когато говорим за завършването на атаките. Но това вече не е новина и просто трябва да се приеме, докато ЦСКА не намери истински голаджия, на когото няма да му трябват по 15-ина удара, докато топката спре в мрежата.

С представянето си на "Олимпико" армейците дадоха своята заявка в групата и трябва да продължат в тази линия и в оставащите мачове. С оглед развоя на другия двубой борбата в група А се завърза.

И сега, изправени и горди, червените могат да погледнат Европа в очите и да кажат: "Нашето име е ЦСКА". И да продължат да го защитават.

Паро Никодимов: ЦСКА спази традицията и напомни за себе си в Европа

Паро Никодимов: ЦСКА спази традицията и напомни за себе си в Европа

"Моралес беше подредил успешно отбора"