Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов, който вчера навърши 74 години, коментира случващото се в любимия му отбор.

Г-н Никодимов, доволен ли сте от играта, която показва ЦСКА, под ръководството на Люпко Петрович?

- Ами те резултатите говорят за играта. Мисля, че последните мачове желанието на играчите е по-голямо. Все още не могат да покажат максимума, който притежават, или ако това е максимумът, значи не е добре.

ЦСКА честити 74-ия рожден ден на Аспарух Никодимов

ЦСКА честити 74-ия рожден ден на Аспарух Никодимов

Вижте какво му пожелаха

Какво обаче не достигна на ЦСКА, за да продължи участието си в Лига Европа?

- Не им достигна малко класа и един гол им трябваше, но малко бяха ощетени втория мач. Но по принцип, от играта, което показаха, леко превъзхождахме противника. Трябваше повече да се рискува, според мен, да се атакува, за да вкараш гол и тогава противникът става зависим от теб. Просто от самото начало трябваше да се търси голът. Но всеки треньор си има някаква тактика. Ако им бяха дали дузпа, щяха да са първи. В този момент малко чакаш случайността.

Какво трябва да направят "червените", за да се преборят за титлата този сезон?

- Трябва да играят по-хубаво, трябва да вкарват голове. Това е, друго няма. Тактиката е да биеш и да вървиш напред. Точки трябва да се трупат.

Ако обаче в края на този сезон отчетем поредна нулева година, кой ще поеме отговорността за това?

- Има си собственици, те знаят на кого какви задачи са поставили, защото наеха се треньори - единият започна, друг... въпреки че сигурно Люпко Петрович си беше от началото, но както и да е. Това няма никакво значение. Но обикновено треньорът обира пешкира (смее се). Играчите си имат договори. На футболиста трябва да му платиш, а треньора можеш да го изриташ и така.

Аспарух Никодимов: Срещу Черно море отбраната на ЦСКА беше като пресен кашкавал

Аспарух Никодимов: Срещу Черно море отбраната на ЦСКА беше като пресен кашкавал

"Всеки действаше сам за себе си, нямаше никакво подсигуряване, никакъв синхрон, липсваха целенасочени отборни действия"

Наясно ли сте как се развива школата на ЦСКА в момента?

- Не съм ги следил много, но предполагам, че нещата се развиват добре, защото се направиха терени. Говореха се неща и за Панчарево, но не знам дали са ги осъществили.

Какво Ви е мнението за скандала с Бодуров и Рубен Пинто? Каква ще бъде развръзката от цялата история?

- Без всеки може. Махал съм и по-големи футболисти от отбора. Ако си мислят, че са незаменими, грешат.

Снимка 296252

Източник: LAP.bg

Защо се стигна до трансфер на бившия капитан на тима Божидар Чорбаджийски? Какво Ви е мнението за него като футболист и смятате ли, че ще успее да се докаже в новия си отбор?

- Ще си го посрещнем бързо, ако не се докаже (смее се). Той трябва вече да се е развил и доказал като футболист. Така става с футболистите на Запад - още на 19-годишна възраст трябва вече да са се доказали. Но когато няма резултати, треньорът го отнася. Не знам какво се случи с него (Чорбаджийски) - много разсеян ли беше, тактически грешки ли допускаше...

Коя схема на игра е най-подходящаза отбора според Вас?

- Печелившата! (смее се) Няма определена схема. Зависи от противника как играе, това е работа на треньорския екип. Трябва да имаш и подходящите играчи.

Снимка 278482

Кога ЦСКА ще се сдобие с нов стадион?

- Не знам. Говори се, пише се, много спънки има и нищо не се прави по въпроса. Малко сме завистливи българите. Хората гледат да попречат на този, който има възможност да направи нещо. А защо да не се направи едно хубаво стадионче, да ти е удоволствие да отидеш и да погледаш?