Най-големият износител на млечни продукти в света съобщи, че очаква да загуби от около половин милиард долара тази година и няма да изплати дивидент на своите акционери, пише CNN Business.

Fonterra, която е базирана в Нова Зеландия, приписва очакваната рекордна загуба на проблеми със задграничния си бизнес.

Компанията заяви, че ще трябва да намали балансовата стойност на активите си в Бразилия, Китай, Нова Зеландия, Австралия и Венецуела. Тя продаде своя потребителски бизнес във Венецуела, а растежът при другите пазари е по-бавен от очакваното.

Fonterra заяви, че очаква загуба от 436 млн. долара през последната финансова година, която вече приключи. Компанията ще отчете годишните си резултати следващия месец, а акциите в понеделник в Нова Зеландия са паднали с 5.1%.

Икономическите условия в Бразилия нарушават обема на продажбите и цените, докато австралийският бизнес на Fonterra е засегнат от суша, намалени доставки на мляко и конкуренция в индустрията. Бизнесът в Китай и Нова Зеландия също не е толкова силен, колкото са очаквали.

Изкупните цени на млякото в ЕС продължават да се покачват

Изкупните цени на млякото в ЕС продължават да се покачват

Средно по 34,37 евроцента плащат големите преработватели

Очакваната годишна загуба ще бъде втората поред за Fonterra. Преди 4 години компанията купи близо 19% дял от китайската Beingmate за бебешки храни.

По това време дялът е бил оценен на приблизително 490 млн. долара. Компанията обяви миналата седмица, че планира да продаде част от него и дори заяви, че води преговори, за да го продаде целия, макар че досега купувач не е намерен.

Председателят на Fonterra заяви, че компанията все пак остава силна, като добави, че паричният поток се е подобрил, а разходите и дълговете на бизнеса са намалени.