Както и да го погледнем, бързата експанзия на Съединените американски щати до добив на 12 милиона барела петрол дневно промени света. За по-малко от десетилетие шистовата революция добави рекордните 8 милиона барела дневно и направи САЩ най-големият производител в света, пише CNN.

Голяма част от това се дължи на компаниите в Пермския басейн, който се разпростира на над 222 000 кв. км (или два пъти площта на България). Регионът е отговорен за една трета от добива на петрол в САЩ.

Според доклада на ОПЕК, публикуван тази седмица, шистовата революция е далеч от своя край. Картелът прогнозира, че дневното производство на САЩ ще достигне 20 милиона барела дневно след пет години.

Огромният добив има значение и за политическите позиции на САЩ. Президентът Доналд Тръмп не иска да сподели какво този път спира страната на прати американски военни в Персийския залив, който отговаря за около една пета от петрола в света. Наскоро Тръмп обяви, че армията е готова да удари Иран, но дори тежката атака срещу Saudi Aramco от средата на септември, която прати за кратко цената на петрола с 20 процента по-високо, не предизвика реакция.

"Ако ми бяхте казали през 2001 или 2002 г., че най-голямото съоръжение за преработка на петрол ще бъде ударено от дронове и ракети и че това най-вероятно е от суверенна държава - Иран - и че няма да има военен отговор, щях да кажа, че сте луди", казва Хелма Крофт, управляващ директор в RBC Capital Markets.

Да, САЩ все още внася по около 9 милиона барела дневно, но е далеч по-малко зависима от чуждестранни доставки.

Шистовата революция не само подкрепи енергийната независимост на САЩ, но и създаде работни места, като в същото време помогна на Тръмп да се хвали с ниските цени на бензина, които помагат и за икономическия ръст на страната.

Но в модела на Америка започват да се появяват пукнатини, след като Уолстрийт започна да натиска компаниите да се дисциплинират финансово. През последните почти четири години има около 200 фалита на производители, а малките и средни компании в бранша се огъват под над $100 милиарда дълг.

Пазарната капитализация на енергийните компании в S&P 500 намаля почти наполовина за същия период, след като институционалните инвеститори напуснаха сектора заради по-малки маржове и заплахата за индустрията, която климатичните промени представляват.

И макар че някои вярват, че това е здравословно за сектора, има три възможности пред производителите: да запазят независимостта на САЩ, като намалят разходите, да продават или да обявят фалит.

Пазарите се готвят да бъдат разочаровани от шистовите производители в САЩ

Пазарите се готвят да бъдат разочаровани от шистовите производители в САЩ

От началото на 2019 г. заради ниските цени на петрола и високата задлъжнялост са фалирали 33 компании от отрасъла, което е най-високият им брой за последните четири години