Черно море е марка в българския футбол - отбор с традиции. Варненци са към края на зимната си подготовка, а през пролетта отново ще гонят високи цели. За тях, за стратегията на клуба в дългосрочен план и други теми, ТОПСПОРТ се свърза с изпълнителния директор на "зелено-белите" г-н Пламен Андреев. Той беше любезен да отговори на нашите въпроси.

Г-н Андреев, зимната подготовка на Черно море е към своя край. Доволни ли сте от свършената работа и готов ли е отборът за пролетния дял на първенството?

- Тази оценка може да я даде най-вече треньорът Илиан Илиев. Важното е той да е доволен. Разделихме се с петима футболисти, привлякохме толкова. Илиев си намира новите, той е запознат с качествата им. Ние като ръководство сме изпълнили неговите желания. В каква форма са и как ще се интегрират в тима, знае треньорът.

Атанас Илиев се завърна в Черно море. Определено това е един от топ трансферите в първенството като цяло. Как се стигна до него, трудно ли беше да се разберете или напротив?

- Той имаше много оферти. Ние бяхме в контакт с него и агентите му от доста време, от месеци. Момчето осъзна, че не всичко е пари. Някои футболисти числят само за финанси, но той не е от тях. Иска да остави следа във футбола ни, в Черно море. Може някои да смятат, че е крачка назад за Наско, но той направи своето решение и сме щастливи, че е част от Черно море.

Какви са целите на отбора до края на сезона?

- Да печелим колкото може повече мачове и да сме възможно най-напред в класирането. За Купата на България, надяваме са на финал, а защо не и да спечелим трофея? Да, гостуваме на ЦСКА на четвъртфинал, ще бъде много трудно. Но защо да не мечтаем? В първенството целта още преди началото на сезона е място в Европа, трето или четвърто място. Продължаваме да гоним тези цели.

Далеч по-важни за целите в дългосрочен план. Те какви са?

- Какво удоволствие биха изпитали феновете на даден отбор, ако той стане шампион само с чужденци? Дали ще си първи, втори или трети с играчи, които идват у нас за кратко и после никой не ги помни, за мен няма смисъл в това... Стратегията на Черно море в дългосрочен план е да изгражда футболисти в своята школа. Те да се адаптират в първия отбор, да играят добре в него и да стигат до чужбина след време. Искаме да изграждаме спортисти, атлети, но и хора, добри и успели хора. Така ще върнем публиката. Истинските привърженици се интересуват и милеят за момчетата, които са продукт на любимия им клуб. Те следят тяхното развитие. Четат всичко за тях и след това, когато тези момчета вече са в чужбина. Чужденците идват за 3-4 месеца и после никой не знае къде са, живи ли са, какво става с тях. Със създаване на български футболисти помагаме и на националните ни отбори. За мен това е пътят. Трябва да се наблегне на школата. Смея да твърдя, че нашата има огромен потенциал. В момента 13-14 момчета от школата имат договор с първия отбор. Отделно, над 30 играчи, които са създадени в ДЮШ на Черно море, са в тимове от Първа и Втора лига у нас. Не знам има ли друг клуб с подобно постижение. Това ще е посоката ни - да създаваме атлети, мъжкари и добри футболисти. Личности. Защото, да не си кривим душите - колко от младите български футболисти имат качества да играят в чужбина? С методиката ни в школата искаме да има много такива. Да има атлети, а не момчета, които просто ритат топката.

Снимка 604824

Източник: Черно море

Споделям Вашето мнение, това трябва де е стратегия за всичките ни клубове, за да изплува футбола ни от блатото. Със сигурност за интегрирането на млади играчи основна роля има треньорът. А начело на Черно море е един от най-добрите в България...

- За мен е най-добрият треньор в България! Работи по нашата концепция, по тази на ръководството. Имаме му пълно доверие и той на нас. Сега, така ще го кажа - трябва да имаш топки, за да налагаш млади момчета. Илиан го прави, и то успешно. Без младите от школата, футболът няма смисъл и бъдеще. Искаме да наблегнем на много неща. Искаме да направим нова база за ДЮШ на клуба. Там да има библиотеки, бележници, децата да се учат, да не е само футбол. Да им прожектират филми, да се правят анализи, да се четат лекции за хранителния режим, да ги образоваме. Всичко това ще им е от голям плюс в живота. Защото не всички от тях ще станат футболисти, които ще направят отлична кариера.

Няма как да не Ви попитам и за съдиите, от които се оплакваха много отбори през есента. Очаквате ли най-накрая реферите у нас да намалят грешките до минимум?

- Ръководството на Черно море е взело своето решение по темата и то е да не се месим на съдиите, да не влизаме в конфликт с когото и да било. Ние искаме да играем достоен футбол, мъжки. Без спорове и изисквания към съдиите. Вярваме, че всичко трябва да се решава на терена.

Добре ли е за Черно море, че и градският съперник Спартак като че ли започва да се възражда?

- За мен е добре и аз искам те да останат в елита. Варна има нужда от градско дерби на най-високо ниво. Видяхте какъв празник се получи, когато играхме с тях. Трябва да имаме конкуренция и в самия град. Плюс е, че Спартак е в Първа лига. Те вървят по своя път, ние по нашия.

С оглед всичко казано до момента, резултатите на Черно море, трофеите, които в последните 14 години са повече от тези на Левски, примерно, създадените футболисти, може ли да дадем положителна оценка на ръководството на Вашия клуб?

- Ежедневно разговарям с фенове на Черно море. Те искат още и още, това е нормално. Вижте, това ръководство, тези собственици на Черно море са в клуба от много години. Няма човек, който да ръководи даден клуб от години и да не желае да бъде шампион, да остане в историята с поне една титла. Ще го кажа, защото съм убеден в това - един ден Черно море ще бъде реален конкурент за титлата. Но нека вървим стъпка по стъпка, не може всичко да се случи за една година. Правим това, в което сме убедени, че е правилно, а не печелившото на момента. Първо да има нов стадион, добра школа... Не може всичко да стане с магическа пръчка. Нещата се случват постепенно. Нека създаваме добри играчи, те да успяват и зад граница. Вече доказахме, че можем да продаваме играчи в чужбина. Това е, мислим, че стратегията ни е правилна. И да не е печеливша като трофеи в момента, мислим за бъдещето. Защо да не мечтаем един ден Черно море да стане шампион с отбор, изграден в школата на клуба? Това е най-голямото във футбола, най-ценното и ще се помни винаги.