Черно море си върна чужденеца, оставил най-ярка диря в историята на клуба - Матиас Курьор. Офанзивният футболист игра на "Тича" между 2014 и 2016 година. Той се превърна в герой за "моряците" във финала за Купата на България през май 2015 година. В 119-ата минута Мат вкара победното попадение, с което донесе трофея на варненци. След това кариерата му премина през Динамо (Тбилиси), Локомотив (Горна Оряховица), Кайсар и Сеонгнам. 

ТОПСПОРТ се свърза с Курьор, който разкара как се стигна до завръщането му в Черно море, за паметното попадение срещу Левски и каква роля в живота му е изиграл Стойчо Младенов. 

За последно беше в Южна Корея. Защо напусна Сеонгнам?

- В Южна Корея натрупах опит. Беше добро преживяване за мен. Не играх много, защото стилът на треньора беше дефанзивен. Сеонгнам не е от най-добрите отбори в страната. Въпреки това съм доволен от престоя там. Стилът на треньора обаче не беше за мен. 

Завърна се в Черно море. Какво те накара да избереш офертата на "моряците"?

- Имах доста опции пред себе си. Скоро ще стана на 32 години и за мен най-важното беше да бъда щастлив. Аз съм фен на Черно море. Ще играя за отбора, на който съм фен. Това е лудост, човече! Моето семейство и моят мениджър Майес Мустафа също повлияха на избора ми. 

Снимка 406805

Източник: facebook

Ти си един от любимците на феновете на Черно море. По време на контролата с Черноморец (Балчик) те посрещнаха с бурни овации... 

- Наистина. Искам да им кажа: "Благодаря ви!". През тези години, в които играх в други страни, те ми показаха любовта си. Никога няма да го забравя! Надявам се това никога да не спре. 

В каква форма си?

- Тренирах всеки ден във Франция с един от най-добрите треньори по физическа подготовка в Париж Давид Шавалие. Готвих се и с отбора по футзал на Кретей. Надявам се съм в добра форма. Първенството започва след един месец, тъй че има време. 

Официално: Курьор се завърна в Черно море

Официално: Курьор се завърна в Черно море

Футболистът беше посрещнат с бурни аплодисменти от зрителите на "Тича"

Преди време се говореше, че може да подсилиш Левски и ЦСКА. Защо не се получи и би ли играл за един от двата гранда? 

- Почти бях подписал с ЦСКА след престоя ми в Динамо (Тбилиси). Това е голям клуб. Исках да играя в такъв, ако трябва да съм честен. Не почувствах обаче, че мястото ми е там. Кръвта ми в България е "зелена". 

Ще те върна до 30 май 2015 година. Какво са спомените от този ден? 

- Този ден няма как да го забравя. Вкарах най-важния гол в живота си. Победихме Левски и спечелихме Купата на България. Нямам думи, за да опиша емоциите от този ден. 

Ще работиш с един от най-добрите треньори у нас. Какво е мнението ти за Илиан Илиев? 

- Илиан Илиев е треньор, който обича отборът му да играе футбол. Той държи тимът му да владее топката, което ми допада. Ще видим какво ще се случи. Откакто той е тук, Черно море играе много силно. 

Две години работи с друг известен български специалист. В Кайсар твой треньор беше Стойчо Младенов. Какво научи от него? 

- Стойчо Младенов е много, много добър треньор и страхотна личност. Този човек направи много за мен. Всички в Казахстан имат голям респект към него, както и аз. Изигра голяма роля в живота ми. Искам чрез вашата медия да му благодаря за всичко. 

Снимка 252012

Източник: varnautre.bg

Какви са целите на Черно море до края на сезона? 

- Надявам се да успеем да се класираме за Лига Европа. Това ще е добре за отбора, за града и за феновете. Ще направим всичко по силите си, за да успеем.