Легендата на Черно море и ЦСКА - Божил Колев сподели пред колегите от "Тема Спорт", че е дошло време България да има нов шампион, различен от Лудогорец, който е в серия от 12 поредни титли.

Колев е петкратен първенец с "армейците" (1971, 72, 73, 75 и 76). В периода 1970-79 изиграва 254 двубоя за червените във всички турнири. На "Тича", откъдето тръгва за големият футбол, има два престоя (1967-70 и 1979-81) с над 120 срещи. Записва 60 двубоя и 8 гола за националния отбор. Футболист №1 на Варна за XX век.

"Възходът на Черно море е напълно заслужен и не е от вчера. Вече доста време Илиан Илиев полага основите и сега бере плодовете. За него мога да говоря само суперлативи. Работи изключително добре, организирано и най-важното гледа постоянно към школата. Той е огромно богатство за Черно море. Не се притеснява да взема таланти от академията и да ги интегрира в първия отбор, което не е лесна задача и не е за всеки. Почти всеки трансферен прозорец има играчи, които напускат, но той съумява да изгради нов боеспособен отбор. Уцелва точните чужденци. Заедно с неговия помощник Петьо Костадинов работят изключително качествено и силно в името на Черно море. Не случайно сега им гласуваха доверие и в националния отбор. Илиан е доказателство, че когато клубът ти гласува доверие, резултатите рано или късно идват.

Защо Черно море да няма сили да стане шампион? Нали затова работят - да се класират колкото се може по-нагоре. След близо 100 години Варна пак да има шампион ще е нещо велико. Ще се радвам много, но стига да няма странични фактори. Оттук е тръгнал футболът за България, да не го забравят много хора. Няма да е лошо да видим битка за титлата между Черно море и ЦСКА. Още Никола Спасов, Бог да го прости, положи основите на израстването с Купата и Суперкупата през 2015 година и сега Илиан Илиев успешно развива нещата. Той работи толкова сериозно. Познавам го още от юношеските му години, когато като треньор му гласувах доверие в първия отбор на Черно море, аз го взех, когато беше моряк. При мен започна, но аз после заминах в Кипър. Той беше първият трансфер у нас за един милион лева, колкото платиха Левски, за да го имат. Направи много силна кариера като играч. Няма нищо случайно. Сега се радвам и съм му благодарен за съвместните ни отношения, които са до ден, днешен. Често се чуваме и обсъждаме футбола.

Крайно време е България да има нов шампион, да се порадваме и ние във Варна", завърши Божил Колев.

Пред Черно море е само историята

Пред Черно море е само историята

Ето подробности