Лондон, Париж, Берлин, Франкфурт и Мадрид продължават да са градовете в Европа, които привличат най-много инвестиции в имоти, показва докладът на Colliers за първите три тримесечия на 2017 г.

Столицата на Великобритания е привлякла 15 милиарда евро за периода, оставайки едноличен лидер. На второ място е Париж с 5.32 милиарда евро, а на трета позиция се изкачва Берлин с 4.90 млрд. евро. Щутгарт изостава съвсем малко с 30 милиона разлика, а Мадрид се изкачва с четири места и 4.42 милиарда евро инвестиции.

Кои обаче са най-големите сделки?

Първите две места са окупирани от Лондон. Лий Кум Кий закупи за 1.433 милиарда евро популярната Walkie Talkie. Базираната в Хонг Конг CC Land пък даде 1.363 за Leadenhall Building, открита през 2014 г. и извисяваща се на 225 метра над земята.

На трета позиция е сделката за Commerzbank Tower на едноименната банка във Франкфурт. Новият й собственик срещу 730 милиона евро е Samsung чрез Patrizia.

Срещу 700 милиона евро собствениците си смени офис сградата Ecowest в Париж. Тя премина от ръцете на ADIA от Абу Даби в инвеститорската AGC Equity Partners, базирана в Лондон. В нея се намира и централата на L"Oreal, които са под наем.

Историческият хотел Grosvenor House в централен Лондон пък бе продаден за 627 милиона евро на американската Ashkenazy Acquisition Corporation.