Ръководството на УЕФА има специална инструкция за съдиите в Шампионската лига. А именно те трябва да бъдат по-строги към футболисти, които преувеличават и симулират в двубой, в опити да изкарат жълт картон на съперника, съобщиха от Европейския футболен съюз (УЕФА).

УЕФА иска да наказва опитите за "измама" на съдиите чрез симулиране или прекомерна реакция към дребни грешки в мачовете преди началото на груповата фаза на европейското състезание следващата седмица.

"Това представлява нечестното поведение на футболистите към техните колеги, лош пример за неуважение", каза шефът на съдиите на УЕФА Роберто Росети.

Съдиите на мачовете трябва да бъдат "умни" и да показват добър усет за играта, когато ръководят мачове в Европа този сезон.

"От решаващо значение е съдиите да могат да разчетат играта и да разберат духа на играта в тези ситуации", добави Росети, който ръководи финала на Европейското първенство през 2008 г. и на Световните първенства през 2006 г. и 2010 г.

УЕФА също така иска съдиите да попречат на играчите да упражняват тормоз над съдиите и други официални лица на мача, за да влияят върху решенията и конфликтите на терена.