Нов формат на Шампионската лига с 36 отбора и десет мача в груповата фаза от 2024 година може да бъде одобрен и приет още този месец, разкри президентът на Асоциацията на европейските клубове (АЕК) Андреа Аниели.

Аниели обяви, че очаква в следващите седмици да бъде реше въпросът как ще бъдат разпределени допълнителните четири квоти, след което УЕФА ще даде съгласието си за реформите, които на практика ще сложат край на идеята за Европейски Суперлига.

Новият формат на Шампионската лига е изготвен по идея на изпълнителния директор на Аякс Едвин ван дер Сар, като в първата фаза на надпреварата отборите вече ще играят по десет мача срещу съперници на различно ниво. По този начин ще се изготви общо класиране, което заедно с плейофи ще определи участниците в елиминационната фаза напролет. Европейските първенства искат допълнителните четири места да бъдат дадени на шампионите на средни по сила лиги, които в момента трябва да играят плейофи, но е по-вероятно две от квотите да бъдат определени като "уайлд кард" и да бъдат заделени за най-силните първенства, които да имат и пети участник в турнира, пише БГНЕС.

Според новия формат отборите ще имат по-голяма ангажираност в Европа, а според Аниели това може да се компенсира като се намали броят на отборите във вътрешните първенства. "Опитваме се да постигнем баланс от една трета международни мачове и две трети мачове във вътрешното първенство. Считаме, че за да има добър баланс, 20 отбора в едно първенство е твърде много", каза президентът на Ювентус.

Новият формат на евротурнирите дава сериозни шансове на българския шампион

Новият формат на евротурнирите дава сериозни шансове на българския шампион

Първенецът на нашата страна може да премине през три турнира