Инвестиционните банкери в Хонконг имат ново амплоа - биотехнологиите. Най-малко 7 старши банкери и анализатори от водещи компании за ценни книжа са напуснали, за да се присъединят към биотехнологичните компании през последните 6 месеца.

Ходът им е свързан с нарастващото търсене на финансова експертиза в индустрията на биотехнологиите, след като Хонконгската борса облекчи правилата за първоначално публично предлагане на компании от сектора, съобщава Bloomberg.

Анализаторът в Goldman Sachs Group Ричард Йе е последният пример, след като стана ясно, че ще се присъедини към биофармацевтичната компания CStone Pharmaceuticals като главен финансов директор.

Финансови компании като Lazard, Bank of America, Deutsche Bank, Citigroup и Jefferies Group, изгубиха опитни кадри поради същата причина през последните месеци.

Подобно на предшествениците си по време на интернет бума през 90-те години на миналия век и по-скорошната златна треска за криптовалути, финансистите в Хонконг се присъединяват към горещите стартиращи фирми, надявайки се в бъдеще да удрят джакпота с опции върху акции.

Най-малко 16 биотехнологични компании подготвят дебют на борсата в бившата британска колония, стремейки се да наберат общо над 3 млрд. долара, според борсови документи и източници на Bloomberg.

"По време на епохата на дот-ком балона всички искаха да станат част от стартиращите интернет компании, защото това беше новото нещо, беше вълнуващо, с възможност да се спечелят много пари, ако компанията направи първично публично предлагане", припомни Стивън Пийпълс, адвокат с експертиза в капиталовите пазари в юридическите консултанти Hogan Lovells в Хонконг.

"Мисля, че това е аналогично на случващото се в здравната индустрия в Хонконг сега", отбеляза Пийпълс.

Все повече банкери се присъединяват към биотехнологични компании

Все повече банкери се присъединяват към биотехнологични компании

Докато по-малките биотехнологични компани привличат капитали по целия свят, активността за набиране на средства в Хонконг се превръща в прекомерна, след като през април борсата в града позволи публично предлагане на непечеливши биотехнологични предприятия - част от най-голямата промяна в правилата за предлагане на акции на борсата от 2 десетилетия.

"Виждаме много добро ниво на интерес от качествени емитенти и очакваме здравословнa поредица през следващите няколко години", каза Дейвид Лау, шеф на инвестиционното банкиране в Хонконг в JPMorgan Chase & Co.

JHL Biotech, която нае бившите кадри на Bank of America Елис Чу и Лий Хенъли през май, е една от фирмите, които се насочват към продажбата на акции в града. Разработчикът на по-евтини алтернативни лекарства срещу рак планира да събере около 350 млн. долара през предлагане на акции през следващата година, съобщават източници на Bloomberg.

"Влизам в сектор, в който виждам огромен потенциал. Биотехнологиите са индустрия, която експлодира, но все още е в ранен етап в Китай. Има всички предпоставки за успех", заяви Чу.

Разбира се, биотехнологичните стартиращи фирми са известни с рисковия си профил и никой не може да предположи кои от новите предлагания на акции на борсата в Хонконг ще се окажат успешни в дългосрочен план.

Но за тези, които се присъединят към победителите, отплатата може да бъде огромна, заяви Джон Мълали, директор, който се занимава с подбор на финансисти в консултантската компания Robert Walters в Хонконг.

"Ако влезете на достатъчно ранен етап, тези компании ще ви възнаградят с определено количество капитал. Растежът може да бъде огромен", смята Мълали.