Руският зенитен ракетен комплекс С-500 "Прометей" превъзхожда по своите тактико-технически възможности актуалния в момента С-400 "Триумф", но Москва не говори за него. Американското специализирано издание The National Interest изказва мнение по въпроса: излишната реклама на новата система може да попречи на пазарното представяне на успешната С-400.

Изданието отбелязва, че далекобойността на ракетите на С-500 е 600 километра, с което превъзхожда възможностите на предходната система с 200 километра. Освен това първата система е способна едновременно да проследява и прехваща до десет бойни глави, движещи се със скорост около 6,5 км в секунда, както да открива трудно забелязващи се изтребители, вкл. пето поколение бойни самолети като F-35.

The National Interest пише, че руските източници обясняват ограниченото публично осветляване на темата със забавени темпове на разработката и технически трудности. Но изданието твърди, че това се дължи на икономически съображения, защото С-500 била почти готова, тоест руснаците се опасяват, че рекламирането и пускането на новата система ще попречи на огромния експортен успех на С-400.

Индия купува руски ракети С-400 за $5 милиарда, грозят я тежки санкции от САЩ

Индия купува руски ракети С-400 за $5 милиарда, грозят я тежки санкции от САЩ

Азиатската държава модернизира армията си и с руско, и с американско оръжие

В момент водеща зенитно ракетна система на Русия е ЗРК C-400 "Триумф", която е включена в програмата за превъоръжаване на руската армия. Освен това Москва подписа три крупни като размери и с огромно геополитическо значение договори за доставка на системи С-400 на Китай, Индия и Турция.

Ракетната система С-500 "Прометей" идва да смени С-400, но първите комплекси ще постъпят на въоръжени в руската армия през 2020 година.

Твърдят, че това руско оръжие няма равно на себе си

Твърдят, че това руско оръжие няма равно на себе си

S-400 - Експортният шлагер на Путин

Преди дни The National Interest написа, че руският танк Т-90С е два пъти по-евтин от американския M1 Abrams, като обединява достойнствата на Т-72 и Т-80. По този начин се явява като едно от най-успешните предложение на световния оръжеен пазар.