Над 49 000 работници, членуващи в синдиката United Auto Workers, спряха работа в неделя вечерта, след като преговорите с работодателя General Motors (GM) относно заплащането се провалиха, пише Deutsche Welle.

Синдикалистите настояват компания да сподели с работниците спечеленото през предходните няколко силни години за компанията. Организацията посочва, че стачката е била последната останала пред тях възможност, след като двете страни не успяха да постигнат съгласие.

Протестните действия могат да костват на компанията по $50 милиона на ден оперативна печалба заради загубеното производство, изчисли Дан Леви, анализатор в Credit Suisse. Не е ясно колко време ще продължат те.

GM казва, че е направила значителни предложения, включително по-високи заплати и $7 милиарда инвестиция в заводи, които ще създадат стотици нови работни места.

В стачката участваха служители от 33 завода в САЩ, както и от 22 склада. Те са недоволни и от планираното затваряне на пет завода в Северна Америка.

През последните години GM се радва на добри продажби, а миналата година оперативната печалба достигна $11,8 милиарда, но в последните месеци има притеснения заради световното забавяне в продажбите на автомобили.