Nissan Motor Co. не обмисля разваляне на алианса с Renault SA, заяви компанията в официално съобщение. Вчера източници на Financial Times и Bloomberg разказаха, че японският автомобилен производител обмисля развод след бягството на Карлос Гон.

"Алиансът е източникът на конкурентоспособността на Nissan", пише в съобщението на компанията, цитирано от Bloomberg.

Nissan може да иска развод с Renault

Nissan може да иска развод с Renault

Компанията е ускорила процеса на оценка след бягството на Гон

Бъдещето на обединението, създадено преди две десетилетия, когато Renault закупи дял в почти фалиралата Nissan и което добави Mitusbishi Motors Corp. през 2016 г., бе поставено под съмнение след ареста на Гон, който бе определян за спойката между двете дружества.

Самият Гон, който бе главен изпълнителен директор на двете компании, наскоро припомни и лошото представяне на автомобилните производители, включително на капиталовите пазари.

Към момента не е ясно колко възможна е подобна раздяла, след като Renault е най-големият акционер в Nissan, а френската компания настоява за подобряване на взаимоотношенията. Твърденията за обмислян развод идват в момент, в който останалите компании в бранша обединяват усилия, за да се справят с предизвикателствата пред сектора, които включват забавяне на продажбите на някои от най-важните пазари, както и огромен ръст на разходите за създаване на електромобили и автономни технологии.