Христо Стоичков коментира пред официалния сайт на Барселона спомените си от спечелването на първия трофей от КЕШ, понастоящем Шампионска лига. Камата също така се върна и към първите си моменти с екипа на каталунците, не пропусна да спомене и покойния Йохан Кройф.

"Преговорите с Барселона бяха трудни, но каталунците са каталунци. Хосе Мария Мингея и Пако Вентура имаха ключова роля за моя трансфер. Преди победата ни с 6:0 в Билбао всички бяхме притеснени, защото Йохан Кройф влезе в болница. Имаше сълзи, защото той е нашият учител, но аз му казах, че ще спечелим мача заради него. Всяка година на 20 май отварям една бутилка и си спомням за финала на стадион "Уембли". Смятам, че тази дата трябва да бъде записана със златни букви на стадиона, където се изписват титлите на клуба. Защото можеш да спечелиш 20 трофея след това, но първият е най-важният. За титлите на Барса в последния кръг имах голяма вяра в Хорхе Валдано, който на два пъти спря Реал (Мадрид). В първия случай спаси Тенерифе от изпадане, а след това ги класира за Европа. Когато вярваш в себе си, ти си този, който печели. Винаги съм се възхищавал на Кройф и никога не съм казвал лоша дума за него. Заради него спечелих Златната топка. И по време на награждаването ми неговите очи бяха влажни. Направо да ти настръхне кожата!", заяви Стоичков.

"Не бях щастлив в Италия, не зная защо. Година след като заминах, се върнах в Барселона и спечелихме три трофея с покойния сър Боби Робсън. Никога не съм си тръгвал от Барселона. Къщата ми е тук, аз ще умра тук. Със сигурност. Горд съм, че носих фланелката на отбора толкова много години, защитавайки честта на клуба, Каталуния и феновете", каза още Камата.

Христо Стоичков за 25 години от първата КЕШ на Барса: Настръхвам, когато си спомня финала със Сампдория!

Христо Стоичков за 25 години от първата КЕШ на Барса: Настръхвам, когато си спомня финала със Сампдория!

"Сърцата ни щяха да изскочат"