Георги Костадинов е един от малкото наши футболисти, които успяха да се утвърдят в реномиран шампионат зад граница. Националът на България играе на висота за руския Арсенал (Тула) и към днешна дата е изцяло концентриран върху изявите си за приятната изненада в Премиер лигата.

Мечката е оптимист за предстоящия бараж срещу Унгария за Евро 2021, а евентуалното ни класиране за големия континентален форум пък можело да възвърне реномето на страната ни като футболна сила.

Бившият играч на Левски говори и за случващите се събития в "синия" клуб. Той се изказа ласкаво за наставника Петър Хубчев и вярва, че столичани може да спечелят Купата на България. Ето какво още каза той в специалното си интервю за ТОПСПОРТ.

Mоже да се каже, че си един от основните футболисти в Арсенал (Тула). Представяш се на много високо ниво. Какво се изисква за един играч от нашата страна, за да се наложи в силен шампионат като руския?

-Смятам, че най-важното качество за всеки един футболист е да държи постоянство и да има силна психика. Изискванията към чужденците в Русия са далеч по-високи от тези, които има в българския шампионат. Тук през цялото време си под напрежение, винаги трябва да бъдеш на ниво.

Васил Божиков: Имах надежди, че Попето ще се завърне

Васил Божиков: Имах надежди, че Попето ще се завърне

"В Словакия тренирам ,веднъж на ден , на един паркинг"

Мнението ти за твоя старши-треньор Игор Черевченко и какви са целите на вашия тим през този сезон? Превърнахте се в палач на московските грандове.

-С идването си Игор Чревченко допринесе доста за развитието на Арсенал (Тула). Той е доказан специалист и психолог. Постигнахме паметни победи под негово ръководство. На три пъти се справихме със Спартак (Москва), надиграхме също така Локомотив (Москва), Зенит, ЦСКА... През изминалия сезон бяхме сензацията на Премиер лигата. През този сезон също държим добро ниво и се надявам да се преборим за място в евротурнирите.

Снимка 447373

Източник: LAP.bg

Би ли искал да продължиш кариерата си в Премиер лигата, или те влече някое от големите първенства на Запад?

-Честно казано в Русия, аз и моята половинка, се чувстваме перфектно. Животът е добър и наподобява този у нас. Нивото на първенството е изключително високо. Все пак говорим за шестото най-добро в Европа. В Тула има доста голямо уважение към мен и не виждам смисъл да сменям клубната си принадлежност, ако не изскочи някоя много примамлива оферта от западен клуб. Напълно съм концентриран върху представянето си за Арсенал.

Цялата ни държава очаква баража с Унгария за Евро 2021. За момента трябва да се играе на 4 юни. С оглед на всичко, което се случва към днешна дата, смяташ ли, че българският национален тим може да бъде подготвен за този мач, а и за евентуалния следващ такъв с Исландия или Румъния?

-Истината е, че ситуацията е доста сложна, не се знае кога ще започнат първенствата и как футболистите ще се подготвят в такава динамична ситуация. В такъв момент е важно всеки сам да си даде сметка и да се подготви самостоятелно за този мач, по възможно най-добрия начин, и така да улесним работата на националния селекционер Георги Дерменджиев. Имаме шансове да победим Унгария.

Георги Дерменджиев: Бях на 100% уверен в стартовия състав, ако мачът с Унгария бе останал по план

Георги Дерменджиев: Бях на 100% уверен в стартовия състав, ако мачът с Унгария бе останал по план

Той призна, че играчите очакват баража с нетърпение

Може ли да си мечтаем за класиране на Европейското? Дори и да се случи, ще попаднем в "групата на смъртта" с Германия, Франция и Португалия. Сбъдната мечта или голям кошмар може да бъде това?

-Няма какво да губим, ако се класираме на Европейско първенство. Това ще бъде голям престиж както за нас, така и за страната ни. Ще доведе до много позитивни ефекти за футбола в нашата държава като цяло. Ще започнат да се отделят и повече средства за детско-юношеските школи. Като цяло ще се подобри и имиджа на България като футболна сила и ще се помогне на следващите поколения наши футболисти да биват привличани от по-реномирани чуждестранни клубове.

Запознат ли си с финансовата криза в бившия ти тим Левски? Как гледаш на действията на феновете, които активно даряват за стабилизирането на клуба? Мнението ти и за наставника на "сините" - Петър Хубчев?

-Следя ситуацията, няма как да бъде другояче. Изкарах две прекрасни години в Левски и това, което правят феновете е страхотно. Доказаха, че са най-добрите в България. Показаха как трябва да действа цялата нация, когато става въпрос за обединение около дадена кауза. Прави чест на футболистите и треньорския щаб, че се отказаха от част от своите възнаграждения. Имам доста наблюдения, играл съм във водещ отбор в Израел, сега съм в Русия, работил съм с доста треньори и мога да кажа, че Петър Хубчев е един от силните български специалисти. Самият тренировъчен процес при него е на много високо ниво. Играта на отбора също е добра.

Снимка 410019

Източник: Twitter

И като за финал - кой ще триумфира с шампионската титла на страната и Купата на България?

-Убеден съм, че Левски ще спечели Купата на България, защото има добър отбор. Петър Хубчев е доказал в турнирните битки, че знае как да подготви състава си както тактически, така и физически. В шампионата пък Лудогорец вече доста години доказаха, че са много силен отбор и спечелените от тях титли са абсолютно заслужени.

България печели служебно баража с Унгария?

България печели служебно баража с Унгария?

Унгарците са пред удължаване на извънредното положение до края на 2020 година