Севда Асенова постигна уникална победа над действащата европейска шампионка по бокс в категория до 48 кг Сталуца Дуца от Румъния, като я елиминира още в първия кръг на континенталното първенство за жени в зала "София".

Това е първа победа на българката над тази съперничка, която й отваря пътя към медалите.

Снимка 262973

Източник: LAP.bg

31-годишната Севда започна нахъсано и агресивно срещата още от самото й начало. Тя бе по-активната на ринга, вкара повече точни удари в главата на румънката, като разбиваше обратния й гард. Севда умело избягваше атаките на Дуца, като демонстрира много добро движение с крака и тяло между въжетата.

Това тотално обезкуражи румънката, която след няколко безпомощни призиви към арбитъра да предупреди българката, накрая слезе от ринга разплакана и дори отказа да поздрави Асенова за успеха й.

Снимка 262972

Източник: LAP.bg

Все пак съдиите оцениха категоричното превъзходство на нашето момиче и й присъдиха победата с 3:0 (39:37, 40:36, 39:37). Двама от тримата арбитри дадоха по 1 рунд на Дуца, но това не намали безкрайното й разочарование и факта, че загуби титлата си.

"Това бе четвъртата ни среща, имах само една неофициална победа срещу нея в спаринг в Русе. Загубих финала в Букурещ именно от нея, както и този през 2007 година в Дания. Показах, че човек никога не трябва да се отказва и трябва да се бори докрай. Пожелавам и на останалите момичета да направят това, което аз сторих днес", коментира след мача си щастливата Севда Асенова.

Снимка 262974

Източник: LAP.bg

Още преди началото на шампионата тя се закани, че след два загубени финала на европървенства, сега е ред да стигне до титлата.

Съперничка на 1/4-финалите на българката ще бъде Линзи Холдуей от Уелс, която победи с 3:0 съдийски гласа Сату Лехтонен от Финландия.

Снимка 262975

Източник: LAP.bg

Така България вече има две боксьорки в Топ 8 на своите категории на първенството след вчерашната победа на Станимира Петрова. По-късно днес своя първи мач на шампионата ще изиграе и Илияна Гълъбова при 64-килограмовите.