Антъни Джошуа се завърна на боксовия трон в тежка категория. Ей Джей си прибра загубените пояси, след като триумфира в дългоочаквания реванш срещу мексиканеца Анди Руис. Най-очакваната битка в бокса за 2019 година се проведе в Дария, Саудитска Арабия и бе изгледана на живо от близо 15 000 зрители.

Британецът достигна до бленуваната победа след единодушно съдийско решение. Гордостта на Обединеното кралство демонстрира коренно различна стратегия и този път не допусна сензация.

Снимка 456457

Източник: GettyImages

Джошуа умело пазеше дистанция, стоеше далеч от въжетата и не се замесваше в размени, а това в крайна сметка се оказа и точното оръжие срещу експлозивността на вече бившия световен шампион. На няколко пъти боксовите фенове станаха свидетели на тежки удари, които нанесоха аркади и на двамата претенденти, но в крайна сметка, по-дисциплинираната игра на Ей Джей беше оценена от тримата съдии и така заслужено отнесе поясите към Острова.

Джошуа: Исках да покажа, че можеш да удряш без да бъдеш удрян

Джошуа: Исках да покажа, че можеш да удряш без да бъдеш удрян

"Щом сме се били два пъти, можем да го направим и трети път"

Добре известен факт е, че мачът тази вечер беше от изключително значение и за нашия Кубрат Пулев. Той вече има гарантиран двубой с победителя. Преди около месец Международната боксова федерация излезе с официално становище. Според него Джошуа ще трябва да се бие срещу него най-късно до 31 май, 2020 година.

Снимка 456456

Източник: GettyImages

Как се разви срещата по рундове?

Двубоят започна с предпазливо представяне на двамата боксьори. Анди Руис опитваше да пази дистанция, докато Джошуа леко опипваше почвата с няколко леви удара, добре пласирани в главата на мексиканеца. Прословутата дясна ръка на Ей Джей все още не влизаше в употреба. Деснячката все пак стана активна 15 секунди преди края на рунда, когато атаката му причини сериозна аркада на световния шампион.

Очаквано с оглед случилото се в края на частта, Руис беше доста респектиран през втората, при която носителят на три титли съумя да влезе в няколко добри размени, възвърнали леко неговото самочувствие. 40 секунди реди края на втория рунд, аркадите се изравниха, след кат Анди използва бързината на своите ръце и след добра комбинация разкървави претендента.

Снимка 456451

Източник: GettyImages

Рунд №3 определено беше за шампиона. Руис тръгна смело напред, като главната му цел беше да притиска британския си опонент в ъглите на ринга. От своя страна Джошуа бе решил да отбягва директен контакт, разчитайки да умори достатъчно далеч по-зле подготвения физически негов опонент. В крайна сметка тази част все пак беше успешна за англичанина, след като той отново успя да възобнови аркадата на Разрушителя.

Руис инкасира мощен десен прав, който сериозно разтърси съперника. Джошуа продължаваше да бъде изключително активен със своите леви крошета. Мексиканецът обаче веднага отвръщаше. Все пак по-тежките удари бяха в пасив на латиното, който видимо вече не понасяше с такава лекота случващото се на ринга. За отбелязване е , че двамата боксьори получиха забележка и от рефера Луис Пабон.

Целенасочената работа на Ей Джей даваше резултат и в петия рунд вече се забеляза, как дясната скула на неговия съперник започва да се издува. Руис пък залагаше на влизания с отклони, за да избяга от тежките леви прави на Антъни. И докато световният шампион опитваше да скъси дистанцията, той бе пресрещнат с десен удар, който поразклати "златистите" му шорти.

Снимка 456464

Източник: GettyImages

Десен прав в тялото срещу ляво кроше, така започна шестият рунд. Здравата размяна доведе до екстаз публиката в Саудитска Арабия. И в тази част клинчът беше добре дошъл за носителя на шампионските пояси, тъй като на два пъти отнесе два многозначителни десни по правата, които замъглиха неговия поглед. Руис беше строго смъмрен и заради нечист удар зад врата на Ей Джей.

Претендентът продължаваше да провежда отлично тактически тази среща и в седмата част. Джошуа съумя да отправи дясно кроше при оттеглянето му за дистанция, което вбеси конкурента му. Руис пък разчиташе на това да пласира удар, където и да е по тялото на британеца. Брадичката на Разрушителя издържа малко преди края на тази сесия, като дори имаше и контраатака, която обаче видимо не нарани Антъни.

Снимка 456459

Източник: GettyImages

Джошуа започна да изпуска своите нерви в следващата част, тъй като явно се подведе по провокациите на Руис. Световният шампион "избухна" с акция ляво, дясно кроше, която попадна в целта и сериозно притесни англичанина. Публиката, подкрепяща Ей Джей се стресна още повече след следващия прав в главата на своя фаворит, който трябваше да благодари на гонга, спрял устрема на неговия боксов враг.

Световният шампион в тежка категория ставаше все по труден за удържане. Опитите му за затвърждаване на този възход обаче удариха на камък, тъй като Джошуа интелигентно лимитираше близките срещи с латиноамериканеца. Блестяща комбинация пък по учебник трябваше да свали Анди на пода 20 секунди преди края на частта, но Разрушителя остана непоклатим.

Снимка 456465

Източник: GettyImages

Десетият рунд започна с дясно кроше в главата на британеца. Джошуа обаче умело се движеше по ринга, а когато трябваше, водещата му ръка действаше безпогрешно и "точкуваше" тялото на Руис.

Претендентът продължи да бъде безкрайно концентриран и да не подценява нито за миг мексиканеца. Руис разчиташе на един удар, с който да нокаутира своя конкурент. Времето обаче минаваше, а шансовете за сполучливи атаки намаляваха. Джошуа впечатли с перфектното редуване на леви, десни и прави, попадащи винаги в бленуваната от него цел.

Анди Руис-младши хвърли всичките си сили, за да промени хода на събитията в последния рунд. Макар и да беше повече от открит за контраатака, Джошуа предпочиташе да остави зрелището на заден план и продължи да следва стратегията си. Вече сериозно окървавен, световният шампион разчиташе на бомбено дясно кроше, което обаче нямаше необходимата сила заради прекалено голямата дистанция. В крайна сметка мексиканецът не достигна до желаната от него класическа размяна и с леко притеснение очакваше решението на тримата съдии.

Снимка 456455

Източник: GettyImages

И очакваното се случи - единодушно съдийско решение и Антъни Джошуа вече е двукратен световен шампион в тежка категория.

Ще има ли следващ мач между Джошуа и Руис?

В интервютата след края на срещата двамата боксьори демонстрираха сравнително добро поведение един към друг. Пред публиката те обещаха, че ще имат трета среща помежду си, за да могат да решат и вече създалия се сериозен спор между техните две шампионски натури.

Снимка 456452

Източник: GettyImages

Анди Руис поиска решителен трети мач срещу Ей Джей

Анди Руис поиска решителен трети мач срещу Ей Джей

Мексиканецът си призна, че не е бил добре подготвен за битката в Саудитска Арабия