В края на миналата година Ясен Петров пое китайския Втородивизионен Шъджядзуан - отбор с едва тригодишна история като професионален клуб. С него заминаха помощниците му от престоя В Левски Георги Шейтанов (треньор на вратарите) и Мирослав Косев (кондиционен треньор). Само след месец В тима пристигна Георги Илиев от Черно море, а през юли - и Емил Гъргоров от ЦСКА. 10 месеца по-късно и два кръга преди края на сезона Шъджядзуан е на второ място, с отлични шансове за промоция в елита. Намираме 46-годишния пловдивчанин преди поредната тренировка на тима от провинция Хебей в североизточната част на Китай.

Г-н Петров, ще се преборите за промоция в елита?

- Тежко е. Дано успеем. Предстоят ни два мача и ако ги спечелим, ще влезем. Имаме две точки аванс пред Вухан Зал, който миналата година бе в Суперлигата (Гара Дембеле игра 6 този тим - б.р.) и 4 пред Бейджин Бакси. Чиндао отпадна от борбата, защото му отнеха 7 точки.

Имате двама българи В състава, как се представят те?

- Мога да кажа, че са най-добрите. Специално Жоро Илиев е най-добрият в цялата дивизия. Емил Гъргоров бе контузен и не игра 20-ина дни, но и той помага много. Лошото е, че заради националния отбор ми ги отнеха за най-важните гостувания тази есен и ги загубихме (от началото на септември Шъджядзуан има две поражения в 8 мача - при визитите на Чиндао и Ксиниан с по 0:1, по същото време България игра евроквалификации - б.р.). Ако не бяхме паднали, сега можеше да сме в елита.

Други чужденци имате ли в отбора?

- Има един бразилец - Карляо, централен нападател, взехме го от Пасош ферейра. Той също имаше контузия, но момчето стиска зъби и играе. Доволен съм от него. Всеки клуб има право на трима чужденци.

Как се разбирате с играчите?

- Имаме трима преводачи. Двама се оправят с английски, а има един, който знае български.

Мнозина, които бяха в Китай и се върнаха, се оплакваха от храната там. Как се справяте?

- Темата е доста деликатна, по-добре да не коментирам. Ние сме шестима българи и се оправяме някак си. Треньор на дублиращия тим също е българин - Божидар Костадинов. Иначе условията за работа тук са прекрасни, няма от какво да се оплакваме. Живеем в центъра на града, всичко ни е подсигурено.

По колко хора идват на мачовете?

- Определено сме най-посетеният отбор от всички в дивизията. На мач идват средно между 10 000 и 13 000 зрители. Хората са много доволни, отборът се е преместил тук наскоро и им носи радост. Градът се намира на около 200 километра от Пекин и е един от най-бързо развиващите се в Китай. Сигурно живеят около 10-ина милиона души.

Ако спечелите промоция, сигурно ще останете още една година в клуба?

- Когато дойдох, целта, която ми поставиха, бе шесто място. Сега сме втори и всички са доволни. Следите ли какво се случва в българския футбол?

Предстои Левски - ЦСКА в събота...

- Всичко знаем. Технологиите са толкова напреднали, че нищо не остава скрито. Гледаме клипове, мачове по интернет. Колкото до вечното дерби - важно е да стане хубав мач, да бъде празник за хората, да се зарадват феновете.