Вили Вуцов е един от най-интересните събеседници, правещ подробен анализ на проблемите в българския футбол. Специалистът от доста време е без отбор, но това не му пречи да е изключително запознат с наболелите теми в родния шампионат. Вили Вуцов даде подробно интервю за ТОПСПОРТ което ще бъде разделено на две части. В първата става дума за негова битка, за Левски, както и за проблемите в отбора и управлението. Във втората, ще прочетете мнението му за националния отбор и управлението на БФС.

Г-н Вуцов, къде Ви намираме и какво правите в тази сложна обстановка?

- Аз изкарах много тежко коронавирус. Много бях зле, вече 33 дни не се чувствам никак добре. На 26-27 ден отново вдигнах температура. Жизнените ми показатели не са това, което бяха. Възстановяването е много бавно. Такава болест досега не ме бе покосявала. Изкарах вируса вкъщи. В един момент може би бях близо до болница, но аз самият си казах, че не искам.Може би това, че съм спортист до някаква степен ме предпази. Не съм имал затруднено дишане и т.н.

Скоро водили ли сте разговори с някой отбор, за да му станете старши треньор? Името Ви последно се свързва с Черно море.

- Не, категорично не. Нямам никакви предложения. Това за Черно море са поредни глупости. Процент на истината 0.

Няма как да не си поговорим за актуалните теми в българския футбол. Предстои дерби между ЦСКА и Левски, ако не го отложат. Наскоро казахте, че чакате със страх мачовете на "сините" и сега ли е така?

- Така е, разбира се, че е така. Играта изобщо не ми харесва. На първо място, този мач изобщо не трябва да се играе. Ако някой ме пита, ако зависеше от мен, дерби не трябва да има.Ситуацията е такава, че в Левски тренират 7-8 човека. Не е нормално да не тренират, повечето да са в карантина и да ги пуснат после да играят срещу ЦСКА.Тази болест е толкова сложна. Трябва да се мисли за здравето на играчите. Когато ти си бил 10 дни вкъщи и изведнъж се хвърлиш в такава битка, значи на 90 % контузия. За Левски най-добрият вариант е отлагане. В ЦСКА също имат проблеми. Мисля, че нищо страшно няма да се случи, ако не само този двубой, а и цялото първенство спре за известен период.

Давиде Мариани пред ТОПСПОРТ: Проблемите ще подействат като допинг на футболистите на Левски

Давиде Мариани пред ТОПСПОРТ: Проблемите ще подействат като допинг на футболистите на Левски

"Винаги ще помня победата в първото си дерби срещу ЦСКА"

Казахте, че не сте доволен от състоянието на Левски. Кое най-много не Ви харесва?

- Не искам да съм критичен. Не ми е цел за плюя и бъде негативен, просто го виждам - този Левски не е този Левски, който трябва да бъде. Не вярвам на някой фен да му харесва така отбора. Не може Царско село да дойде и да ни бие. Един мач с ФК ЦСКА 1948 имахме, който се получи. Левски е създаден, за да бъде на най-високото ниво. Ок, може да не е шампион, но поне да се бори и изглежда добре. Дори не се доближаваме до истината.

Липсата на пари в отбора, може ли да бъде оправдание за това лошо състояния?

- Няма нещо хубаво на света, което да става безплатно. То затова трябва и да се мисли. Когато имахме богат собственик и солиден бюджет, ние не го подкрепихме. Сега нямаме право да се сърдим на когото и да е. Левски тогава беше в супер състояние.

Имате предвид когато Васил Божков поиска феновете да го подкрепят?

- Разбира се! Аз тогава не видях реакция. Сега нямаме право да се сърдим на никого.

Да приемем, че сега в Левски няма пари. В същото време се прави селекция, малко се разчита на юношите на клуба. Това ли е верният път или по-скоро трябваше да се обърнат повече към ДЮШ на клуба?

- Не, в никой случай не е верният път. Значи никой да не ми се обижда, но в голямата си част, тези играчи не стават за Левски. Тотална грешка е да обърнеш гръб на юношите.Сега беше идеалният момент да се разчита на младите. Ние все бягаме от школата. Ето, сега взимаме едни играчи, които преди време бяха отречени - братя Цоневи, Стивън Петков и т.н. Не може да си ги зачеркнал на 20 години и след няколко години пак да ги връщаш и да чакаш чудеса от тях. Тогава нещо е било сбъркано, защо пак ги правим тези грешки? Ето, сега сме готови да се отречем и от Стаси Иванов...

Какво е обяснението Ви на това? Прекалени очаквания ли има към тях като са юноши на клуба или е нещо друго?

- Феновете не могат да определят на ръковството. Когато излизат треньорите и нападат играча и феновете често ще скочат срещу него. Няма как да нападаме нашите си футболисти. Те се нуждаят от повече търпение и шанс. Без шанс, няма как да се случат нещата. След всеки мач слушах как се оправдават с играчи. Не става така... Това са млади играчи, които нямат опит. Ето ни го Краев, като беше в Левски не го искахме. Пожелал бил голяма заплата и да си ходи, а в същото време се взимат чужденци за и повече пари. После чакаме да ги връщаме. Ми хайде, дайте да им дадем малко повече шанс, пък да ги видим как ще се развият при нас, а не навън.

Емил Спасов: Не са ни толкова слаби играчите в Левски

Емил Спасов: Не са ни толкова слаби играчите в Левски

"Липсват средства, но отборът разполага с млади и перспективни играчи"

С какви очаквания сте към Славиша Стоянович? Верен избор ли беше неговото назначение?

- Не е моя работа да го коментирам. Аз само не мога да ги разбера хората как определят, че един треньор е добър. Човек, който ей сега е дошъл, нека не му даваме оценки. Аз го подкрепям Славиша, нищо не ми е направил. Все си мисля, че ние с лека ръка загърбваме българските треньори. Много лесно избираме чужденеца пред българина.

Вие бяхте сред спряганите варианти за треньор на Левски...

- Не е вярно. Не съм говорил с никого... Нямам нужда аз от реклама, някой да говори за мен. Аз сега съм толкова отвратен от случващото се във футбола ни, че няма накъде. Чак не ми се вярва колко е зле положението. Не искам да се натискам да се връщам. Нямам нужда от такова завръщане.

Обиден ли сте на Левски за нещо?

- Не, категорично. Нямам за какво да им се обиждам. Просто мога да дам на този отбор, но никой не ме е търсил. Аз не мога да си се самопредложа. Не ми е дошло време за това.

Много се изписа за отношенията ви с Тити. Променили се нещо в приятелството ви след като той влезе в Управата на "сините"?

- Мен и Тити никой не може да ни раздели. Ние сме си от деца заедно. Детски и семейни приятели сме. То няма да ми повярвате, но честно ви казвам, откакто той е в Левски, ние не сме си говорили изобщо на тази тема.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ВТОРАТА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО!

Наско Сираков се колебае дали Станислав Иванов трябва да се върне в игра за постоянно в Левски

Сираков ще има последната дума по важен казус на "Герена"

Стоянович иска младежкият национал на терена