Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз Виктор Кашай коментира работата на родните рефери от началото на настоящия сезон. Според него повечето арбитри у нас се справят доста добре с работата си. 

Димитър Бербатов: Съдиите са голям проблем на българския футбол

Димитър Бербатов: Съдиите са голям проблем на българския футбол

"Не са достатъчно подготвени, не са образовани, не надграждат.."

"Изиграха се вече 48 мача и ние сме силно критични към съдиите. Всеки кръг анализираме над 100 ситуации и изпращаме между 15-20 интересни видеоклипове. Някои са с проблемни отсъждания, но голяма част от тях са точни. Да, има и дискусионни решения, все пак говорим за 48 мача. Знам, че доста от ситуациите предизвикват дискусии. Това са нормални неща, защото и в топ първенствата може да видите подобни неща", започна Кашай интервюто си пред "Диема".

 Черно море ще подаде жалба срещу съдията на двубоя с Лудогорец

Черно море ще подаде жалба срещу съдията на двубоя с Лудогорец

След червения картон на Васил Панайотов

"Смятам, че се вижда ясно нарушението на играча на Славия срещу този на Локомотив София при гола на "белите". ВАР се намеси правилно и голът е коректно отменен. Смятам, че при ситуацията с Димитър Илиев е грешка и на главния съдия, и на асистентите, защото са близко и виждат ситуацията. Това е пропуск и на ВАР. Има явен контакт затова е грешка", продължи председателят на Съдийската комисия на БФС.

"Важно е да уточним, че получихме инструкции от УЕФА, че леки задържания или леки контакти, които не влияят на завършека на ситуацията от играча, не се отсъждат като дузпа. Тук главният арбитър отстоя своето отсъждане, а крайното решение е негово, затова той решава, че контактът не достатъчен за дузпа. Решихме, че това е правилното решение след анализ. При дузпата на ЦСКА заставаме твърдо зад съдията. Той отсъди и без намесата на ВАР, така че поздравления за него. Решението беше правилно", добави Кашай.

Съдията, съдията... на Разград звездата!

Съдията, съдията... на Разград звездата!

Илиян Илиев е напълно прав

"Арбитрите винаги са под лупа, нормално е, винаги са и критикувани страшно много. Сблъскваме с това всеки ден. Не се фокусираме много върху критиките, които получаваме, защото е нормално. Гледаме как да повишим нашата система и представяне. Всеки знае, че съдиите са под прицел. Имаме и своите вътрешни критики. Повярвайте ми, много сме критични към всяко грешно отсъждане. Когато някой допусне пропуск, ще бъде наказан. Естествено, че няма да излезе в мрежите как ние действаме. Това е една европейска практика, няма да публикуваме сумите, които удържаме от съдиите", коментира специалистът.

Славия с остра декларация: Реферско безочие и наглост! Разгониха ни фамилията...

Славия с остра декларация: Реферско безочие и наглост! Разгониха ни фамилията...

"Столичното дерби между Славия и Локомотив бе решен от ВАР бусчето пред стадиона"

"Ситуацията за засада при гола на Берое срещу Септември е много интересна. Не можем да кажем, че двамата играчи на софийския отбор отиграват под пълен контрол ситуацията. Тук атакуващият футболист в зелено е в нередовна позиция и извлича предимство. ВАР се намесва много правилно тук. При ситуацията с ръката на Виктор Генев срещу Черно море се вижда, че няма дузпа, тъй като ръката е прибрана и няма голямо разстояние. ВАР се намесва правилно и подкрепяме това решение на 100 процента", каза Кашай.

"Всичко се прослушва, знаем какво реферите говорят помежду им. Ако направят важна грешка, подлежат на наказание. Това важи и за страничните арбитри. Да, няма да публикуваме имената, защото се опитваме да защитаваме и имиджа, който градят. Винаги има съдии, които ще се справят по-добре от други, но тук говорим за последните 6 кръга, нали? Доволен съм от представянето на Железов в пловдивското дерби. Ръководи добре мача, никой не говори за съдията след мача, което е показателно. Доволен съм и от Гидженов, Чинков, както и от Станислав Тодоров, който е много опитен съдия", допълни председателят на Съдийската комисия на БФС.

Капланович: Съдията беше малко странен, Матей е нашият капитан и той сам реши да бие дузпата

Капланович: Съдията беше малко странен, Матей е нашият капитан и той сам реши да бие дузпата

"Днес просто нямахме късмет и гледаме към следващия мач"

"Но медиите не са много заинтригувани от позитивното представяне на съдиите. Георги Кабаков има много добра репутация в Европа и виждате това с неговите назначения седмица след седмица в Лига Европа, където ръководи важни мачове и на големи отбори. Ще ръководи и мач на Италия, така че се ползва с голямо доверие на УЕФА. Догодина имаме и Евро 2024, което е страхотен шанс за Георги да се класира. Ако работи добре, ние ще направим необходимото, за да представим добре България", завърши Кашай.