Босът на Славия - Венцеслав Стефанов традиционно обърна внимание на "любимия" му Левски преди столичното дерби между Славия и "сините" в сряда. Ето какво сподели колоритният ръководител пред колегите от "Тема Спорт".

Чичо Венци: Ако левскарите не чупеха толкова много, билетът можеше и да е по-евтин

Чичо Венци: Ако левскарите не чупеха толкова много, билетът можеше и да е по-евтин

"Га ядоха кифтетата не риваха"

Г-н Стефанов, Съдийската комисия определи Станислав Тодоров за рефер на дербито с Левски в сряда. Ще се справи ли?

- Станислав Тодоров е сериозен съдия, сериозен мъж. Врял е и кипял в българския футбол. Смятам, че няма да се подведе и ще свири дербито по правилата.

Феновете на Левски излязоха с позиция по отношение на съдийството, в която присъства и вашето име...

- Левскарите скачат и пишат срещу мен обаче, ако погледнете последните мачове ще видите към кой съдиите са били благосклонни и към кого не. Така, че нека да видим първо действителността и после да пишем. 1:0 със съдийско рамо се превърна в техен патент. Нека да не тичат пред вятъра. Уважвам това, че привържениците си подкрепят отбора и го издържат, и всичко останало. Но истината е само една, няма две. И ако са мъже ще си признаят, ако не - ще лаят като... помияри.

Какво очаквате от самия двубой? Може ли Славия да спре победния ход на Левски?

- Преди мачове не обичам да говоря. Нека момчетата да излязат и да играят. Сигурен съм, че на терена ще има един отбор от българчета и един, който е хибридна смес.

На "Герена" говореха, че ще дават път на българските играчи, на юношите, но все по-често започнаха да привличат чужденци. На какво го отдавате?

- Смениха плочата. Най-лошото е, че това го виждам и при Любо Пенев и се чудя, докога ще го търпят. Бяха отбор само от българи и сътвориха толкова неща, хвърлиха сумати пари и сега гледам куп чужденци и при тях.

Явно са преценили, че само с българи няма как да станат шампиони или да гонят предно класиране?

- О Боже, боже... Като взимаш чужденци, поне вземи такива, които да са минимум с класа над българите. А тези, които ги гледам и в Левски, и в ЦСКА, и в Ботев Пловдив, и в ЦСКА 1948 с нищо не са повече от нашите футболисти, ама с нищо. Различават се единствено по цвета на кожата.

Ще има ли сделка за собствеността на Левски? На "Герена" бяха категорични преди време, че подкрешят модела "бащица"...

- А, не ме интересува. Това си е техен проблем. Изобщо не ме вълнува. Не знам. Както намерят за добре, така да бъде. Аз не се бъркам в тези неща. Искам единствено на мачовете между Славия и Левски да има феърплей така, както беше преди много години. Тези двубои бяха еталон за футболно майсторство. Когато бяха Гунди, Чоко, Шами, Сашо Костов... Това бяха левскари и слависти на ента степен. Хора, които даваха сърцето и душата си за футбола. Това ми се иска да успея да видя пак. Може би при Славия ще го видя, но при другите се съмнявам. Видях онзи ден на мача със Септември българчета, които ми напълниха душата, но те пък взеха, че смениха треньора...

По-силно ли е първенството тази година - девет отбора са събрани в рамките на 6 точки?

- По-изравнено е първенството. И то единствено и само, заради това, че Лудогорец е по-слаб Но отборите не са с равни мачове, така че ще видим какво ще стане.

Какво би ви удоволетворило като представяне от Славия след края на редовния дял?

- Добре е да бъдем в първата шестица.

Как стоят нещата със Златомир Загорчич? Продължава ли да има единомислие и разбирателство между вас?

- Както виждате - има. Иска ми се още повече да налага млади играчи, но все пак той е треньорът и той преценява. Но зная, че имаме добър, здрав, тил. И няма да търся играчи в четвърта или трета лига в чужбина, безработни, бегълци, емигранти и какви ли още не.

В последния двубой със Септември София капитанската лента бе на ръката на 19-годишният вътрешен халф Кристиян Стоянов. Той ли е следващият голям талант, когото Славия ще продаде в чужбина?

- Това не е никак малко и казва всички по темата за налагането на младите играчи, за която толкова много говоря. Страхотен талант с бъдеще. Галин Иванов, Тасевски и Жоро Петков има какво да покажат на малките. Тримата са гръбнака - нападател, средна линия и вратар, около когото градим.

Георги Петков е на 46 години, докога ще разчитате на него?

- Той е по-добър от почти всички вратари в А група, въпреки че е на такава възраст. Говоря за болшинството вратари у нас.

За какво искате да си говорим след края на мача в сряда?

- За футбол, а не за съдийството или за фенски простотии. Като трошат ще купуват. Баба ми викаше - чупи, купи. В този сектор седалките съм ги сменявал над 10 пъти.

Лекарският щаб на Славия вдига Галин Иванов за най-старото столично дерби

Лекарският щаб на Славия вдига Галин Иванов за най-старото столично дерби

Капитанът на "белите" е с контузия