Въпрос от Топспорт:

Г-н Вуцов, дайте вашите прогнози за първите двубои от Мондиала?

Велислав Вуцов: Да не ме слушат много хората. Първите мачове при всяко положение отборите няма да се познават. Ще има дебнене и предпазливост.
11.06.2010
ЮАР  - Мексико - равенство
Уругвай - Франция - Франция не играе добре. Под три гола ще е със сигурност. 1-0 за един от двата отбора.
12.06.2010
Южна Корея - Гърция -  гърците имат пробреми в защита, но пък имат добри играчи в атака. Като цяло мисля, че са фаворити в мача.
Аржентина - Нигерия - гласувам за Марадона. Има много добри играчи. Милито, Меси и т.н. Щом могат да си позволят да са без Камбиасо и Санети значи наистина имат много добри играчи.
Англия - САЩ - ако Англия се препъне още на старта - няма да стигне далеч. Не вярвам това да се случи.
13.06.2010
Алжир - Словения - Алжир няма да загуби. По скоро да победи. Надявам се Райс да пази.
Сърбия -     Гана - тежък мач за Гана. Въпреки всичко мисля, че Сърбия ще победи. Гледах Сърбия - Камерун преди няколко. Очаквам доста голове в този двубоя.
Германия - Австралия - Австралия винаги започват добре. Реално е Германия да промени, но не изключвам изненада. Като цяло очаквам, че ще има доста изненадващи мачове.

Въпрос от Smells like teen spirit:

Как приемаш отказването на Бербатов от нац. отбор и какво е твоето обяснение?

Съжалявам за това, което стана с Бербатов. Той е най-добрият футболист в последните години в България. Безспорен талант. Смятам, че ние българите като българи трябваше да се отнасяме по друг начин. Сега медиите след всяка критика от ангрийски журналисти изсипваха по 100 критики, а добрите отзиви останаха в миниманса. На мен ще ми липсва Бербатов.

Въпрос от Синьо Торнадо:

Каква е връзката между българския футбол и чалгата и помагат ли фолкпевиците или пречат на българските футболисти и треньори? като пример: Вуцов, новата му връзка и изгонването от Славия?

Велислав Вуцов: Няма връзка. И ако има тя е такава каквато е между баскетбола и волейбола и чалгата. Не смятам, че фолкпевиците оказват някакво влияние върху футболистите и треньорите. Що се отнася до мен нямам връзка, тъй като още не съм се развел. Респективно няма как това да е оказало влияние върху раздялата ми със Славия.

Въпрос от vitorio_1913
Не смяташ ли , че определено сбърка с привличането на Бобъра, Яшар, налагането на Вълев ?

Велислав Вуцов:
Не смятам. Бобъра дойде в отбора и се справи добре. За Яшар казах, той е млад и талантлив играч. Все пак два пъти избиран за най-добър играч в Б групите. Играе на поста плеймейкър. Дойде за малко пари и не смятам, е че имало кой знае какви очаквания към него. За Вълев - дойде защото нямахме достатъчно нападатели. Смятам че и той игра на ниво. Малко под очакванията ми, но все пак добре.

Въпрос от vitorio_1913
С какви чувства оставаш от престоя ти в Славия и би ли работил отново в нашия отбор ?

Велислав Вуцов: За мен бе чест да работя в Славия. Безспорно съм горд от този факт. Може да се върна в Славия при определени условия, но не смятам, че това ще стане скоро.

Въпрос от The GoDfaThEr: Защо Литекс стана шампионл Толкова ли бяха слаби грандовете?

Велислав Вуцов: Литекс стана засулжено шампион по няколко причини. Първо защото имаха най-добрия отбор. Аз това го казвах винаги, най-класните играчи са събрани там. Не че няма в другите отбори играчи. Второ са най-добре обезпечени финансово. Трето защото поддържаха един и същ състав и беше време да му оберат плодовете. Четвърто и не на последно място - явно бе че грандовете не бяха на нужното ниво да им се противопоставят.

Въпрос от arpecua: Имаме ли шанс да се класираме на Европейското първенство през 2012 ?

Велислав Вуцов: Разбира се, че имаме.

Въпрос от Барселона с требъла: За вас Испания ли е фаворита?

Велислав Вуцов: Аз мисля, че има изравнени сили. Моето мнение е, че водещите играчи, които повечето играха в силните европейски отбори са доста претоварени. Бих могъл да кажа, че са пренаситени от футбол. Това го показват и многото контузии. В груповите фази въпроси всичко водещите отбори ще успеят да излязат от групите. Във фазата на директната елиминация силите са изравнине и всеки може да падне от всеки. Въпреки че симпатиите ми са към Испания и Англия, моето мнение е, че Аржентина и Бразилия имат по-големи шансове. Сигурен съм, че от африканските отбори някой ще се промъкне до доста високо.

Въпрос от ЛЕВСКИ - ТОВА Е БЪЛГАРИЯ: Г-н Вуцов, какво Ви е мнението за сегашното състояние на Великия ЛЕВСКИ?

Велислав Вуцов: На първия ден - никой не може да каже какво е състоянието на отбора. Аз не съм си крил симпатиите към Левски. Мога да им пожелая само успех.

Въпрос от Нафарфорий: Вили, ще продължаваш ли да дърпаш ушите на съдиите, които не ти харесват.

Велислав Вуцов: Разбирам шеговития тон на въпроса. Не мисля, че бях прав тогава. Но пък точно в този мач по мое мнение по вина на съдията се получиха 3-4 контузии на наши играчи.

Въпрос от D0n Kurleone: Господин Вуцов , вие сте човек който често коментира съдийството.Смятате ли , че ако бъде въведено видео повторения във футбола ще има по-малко грешки ?

Велислав Вуцов: Убеден съм. Надявам се някога да се измисли схема, при която да има по-голяма обективност. Не мисля, че съдийството трябва да продължи в този си вариант

Въпрос от europe: Защо се хванахте с Левски , не знаехте ли че ще ви изритата при наи-малкия провал? Не се ли чувствате измамен.

Велислав Вуцов: Не съм мислил, че ще случи така. Ако съм мислил, нямаше да отида. Не се чувства измамен по-скоро огорчен.

Въпрос от Е_С_ССР: Здравейте, г-н Вуцов, Изминалото футболно първенство бе едно от най-изненадващите за последните 20 години. Левски записа повече загуби от колкото няколко сезона подред бе допускал. ЦСКА започна доста добре сезона, но после като че ли получи отново синдрома от сезона, когато загуби 'спечелена титла срещу Левси, когато треньор беше Миодраг Йешич. Впоследствие, Литекс се оказа най-постоянният състав и заслужи титлата... Въпросът ми е не мислите ли, че това първенство беше от една страна доста коректно, а от друга изглеждаше, че пак някой дърпа конците задкулисно? Какво ви е мнението за това първенство?

Велислав Вуцов: Не бих казал, че някой е дърпал конците задкулисно. Мисля, че при всяко положение беше доста по-коректно от предните и нещата се поизравниха. Присъединявам се към мнението, че силните са станали по-слаби, а слабите по-силно. Но по-скоро силните стана по-слаби.

Въпрос от Прилепа: Според теб буйният ти нрав и темперамент, пречи ли ти, или ти помага?

Велислав Вуцов: При всяко положение ми пречи. Но казвам едно голямо обаче. Аз съм си такъв. Не мога да кажа, че работата ми се е променила. Може би ако се променя, няда да бъда толкова успешен. Но, че ми пречи, ми пречи.

Въпрос от Levski(simitly): Според теб ще се справи ли Ясен Петров в Левски, и не е ли глупаво да предложат 2 годишен договор на Телкийски, а Бардон да си тръгва от Левски. И не трябва ли старите играчи да ги махнат и да градим надеждите, които вече станаха на по 25 години.

Велислав Вуцов: Не мога да кажа дали Ясен Петров може да се справи. Кой ще остане и кой ще се взима го решава спортно-техническото ръководство. Не съм аз човекът, който трябва да решава.

Въпрос от europe: Ako ви предложат да станете треньор на ЦСКА ще станете ли и ако станете ще играете ли навито срещу Левски? Знаем, че имате потенциал да станете добър треньор, но за това се изисква да работите с даден отбор няколко години което при вас не се случва, защо е така?

Велислав Вуцов: Аз съм професионалист и където и да съм отишал съм си давал сърцето и душата. Където и да съм бил, съм си тръгвал винаги е имало сантименти. Ако трябва да съм честен 2 пъти съм имал разговори. Ако трябва да съм, честен няма да стана треньор. Все пак няма да изпитвам удоволствие от работата си ако стана треньор на ЦСКА.

Въпрос от Jackal: Г-н Вуцов, на кои европейски клубни отбори симпатизирате? Не като моментна форма и представяне, а по принцип?

Велислав Вуцов: Винаги съм бил фен на английския футбол, но не си кривя душата, че Испания като държава ми допада и като футбол. Фен съм на Манчестър Юнайтед от дете. От 30 години насам всички играчи, които са минали в тима ги познавам. Следял съм изкъсо този клуб. Като с риск на лек шувенизъм си приемам и сърбите. Винаги съм ги приемал като близки и съм бил за тях. Познавам добре сръбския отбор и мисля, че имат добър отбор, сериозен и добър треньор. Качествени играчи, които играят в добрите европейски отбори. Дай боже да намерят общия език. Сега е момента за сърбите да направя изненада. Смятам, че те отбор, който може да направи сериозна изненада.

Въпрос от Барселона с требъла: Господин Вуцов според вас какво ще е представянето на настоящия шампион на това световно?

Велислав Вуцов: Не съм впечатлен от сегашния отбор. Имам възможност да гледам всички мачове. Гледах последните им два мача. Като гледам нямат много звезди в отбора. Този път няма да надскочат боя си. Ще излязат от групите. Оттам всеки следващ мач ще е добре дошъл. Но чудеса не очаквам.

Въпрос от Соколът: Вили,какво мислиш за Мицански,Макриев и Сандриньо и имат ли те място в националния на България ?

Велислав Вуцов: Мицански - слабо го познавам. Не бих коментирал нещо, което не го познавам и наистина няма реална представа. Макриев - много добър футболист. Ще бъде грешка, ако бъде отписан от бъдещето на националния отбор. Сандриньо - един от трите най-добрите чужденци, които са играли изобщо в България. Много добър и полезен играч.

Въпрос от D0n Kurleone: Г-н Вуцов забравих да попитам кой ви е любимия играч от Юнайтед за всички времена и в момента ? И как станахте техен фен ?

Велислав Вуцов: От дете съм фен. Не помня как станах фен, но от както се помня все съм фен на Юнайтед. Брайън Робсън винаги ми е бил любим играч. Стив Копъл, Рей Уилкинс и т.н. Шмайхел също.

Въпрос от streamer: Г-н Вуцов, ако чисто хипотетично утре ви предложат 2 оферти - да водите отбор в чужбина или да сте наставник на някой отбор в България, коя ще предпочетете?

Велислав Вуцов: Безспорно чужбина. Просто съм угорчен от случващото се в българския футбол. Не крия при първа възможност ще напусна България. Смятам, че съм един от най-добрите отбори в България и няма да се хвана без пари. Ако трябваше да съм само и само на работа, щях да остана в Славия. Нашата професия трябва да се цени и трябва да имаш верую, което да гониш.

Въпрос от JonnyEvans: Ако сега Ви поканят за треньор на Левски ще приемете ли и при какви условия бихте станал треньор в ЦСКА :)

Велислав Вуцов: Кой да е отбор, когато и да ме покани сядаме и решаване. Не е на дневен и не съм мислил.

Въпрос от JonnyEvans: Г-н Вуцов не е ли време да кажете истината за уволнението Ви от Левски и защо отбора игра по този позорен начин във въпросния двубой заради който бяхте уволнен,а всички видяхме какво можеже Левски при вас в контролата с Вердер 2-3 седмици по рано!!!

Велислав Вуцов: Не съм съгласен, че в мача с БАТЕ сме играли слабо. Те показаха, че са добър отбор. Взеха точки от група с Ювентус и Реал. Изпуснахме дузпа и още 7-8 чисти положения. Съжалявам, че не проумяхме, че двубоя има две части. Съжалявам, че не проумяхме, че може да спечелим във втория двубоя. В никакъв случай не смятам, че тогавашния наш отбор е играл слабо. Не винаги силния побеждава.

Въпрос от Cloud: Вили, кой български отбор според теб има най-добри футболисти като индивидуалности ?

Велислав Вуцов: Аз твърдя, че са Литекс. И въпреки всичко след тях Левски и ЦСКА също имат добри и стойностни играчи.

Въпрос от D0n Kurleone: Г-н Вуцов споменахте,че сте от Манчестър Юнайтед.Не знам колко сте следили отбора заради работата ви в клубния ви отбор,но от това което сте гледали защо според вас се провали отбора и кой е виновника ? Играчи,сър Алекс,собственици ? Бербатов дали ще направи по-силен сезон ?

Велислав Вуцов: Следях клуба през цялото време. Всичко за Манчестър се провали в един период от около 2 седмици (около Коледа). Тогава се получиха 3-4 негативни резултата. Точно тогава моя колега Асен Букарев беше в Юнайтед на стаж и точно тогава се натрупаха тези негативни резултати. Аз мисля, че този сезон Юнайтед нямаше тази звездна селекция от миналите първенства. Сега ще говоря само като фен. Мисля, че има играчи, които не са за Манчестър. Не слагам Бербатов в това число. Той отговоря на класата на Манчестър. Мисля, че великия Сър Алекс Фъргюсън, в 3-4 възлови направи фрапантни грешки. С това аз не мога да се меря с него. Всеки знае, че няма безгрешни хора. Беше период, в който той допусна грешки. В тази връзка и самия той ги разбра - и следейки интервютата му, смятам, че и той разбра, че е допуснал грешка. Като мисля, че определено най-голямата беше и в двата мача с Байерн за ШЛ.

Въпрос от aaaaa_fuck: Вили, кой е най-некадърния съдия в България? А в Европа?

Велислав Вуцов: Не съм аз човекът, който трябва да дава оценки. Такива оценки трябва да правят хора, които са били в съдийството. Не съм си позволявал да бъда съдия. Бих приел некадърните съдии, но не бих приел корумпираните.

Въпрос от JonnyEvans: Вили виждаш ли се някой ден начело на националня отбор ?

Велислав Вуцов: Това е много престижно нещо. Но за това нещо трябва да те оценят. Не съм постигнал още реализиция на труда си. Мечтая да се реализирам в един клуб. Искам да изпитам удоволствие от работата си в един клуб за 2-3 години. След това мога да мисля за такова предизвикателство.

Въпрос от fen_fen: Вили, какво мислиш за ситуацията с Ботев Пловдив?

Велислав Вуцов: Следя нещата до колкото мога. Жалко е за това, което случи. Определено има един виновник. Лошо е, че този виновник никога няма да поеме вината. Неприятно е, че отбор с толкова фенове и любов стигат до тук. В България има 4-5 отбора, които се радват на такава любов. Все си мисля, че може чрез обединение, ако сдружението има сигурност и организация, да се върне в "Б" група и оттам в "А". Доста време се загуби, че главният виновник без бой няма да си отиде.

Въпрос от jjjmay: Здрасти Вили. Имам следния въпрос- искаш ли да станеш треньор на най- големия отбор в България- Ботев Пловдив

Велислав Вуцов: Искам да стана треньор на Манчестър Юнайтед. Ако Ботев ме покани и има цели и възможности защо не.

Въпрос от aaaaa_fuck: Вили, би ли споделил кой ти е любимият автор и имаш ли любима книга?

Велислав Вуцов: По принцип и като книги и като филми обичам екшъните и криминалните неща. От любимите ми книги е Кукла на Верига

Въпрос от europe: Мислите ли ,че ако Стоилов се освободи от сянката Сираков ще постигне нещо с Българския национален отбор. Защо Сираков избра Стоилов под негова закрила а не вас например. Аз си мисля, че вие сте по добрия треньор.

Велислав Вуцов: Може да се разбере, само ако наистина се разделят.

Въпрос от Chelsea_69: Защо се ходи зимата на лагери в Анталия където се играе на перфектни терени, а в същото време тук първите 6 кръга играем на кални ниви и дефакто макар и малкото заучено на тоя лагер няма как да се приложи ?

Велислав Вуцов: Сложен въпрос. Мисля, че в България трябва да стане първенството пролет-есен. Да завършва декември. Но тук трябват стадиони и осветления. За да не се унищожават терените, като например мача Миньор - Монтана. Не е грешка да се ходи в Анталия. Нещата трябва да се променят при нас.

Въпрос от Соколът: Вили,не е ли време Стефан Грозданов да поеме националния отбор на България ?

Велислав Вуцов: Не е коректно да определям кой да поеме националния отбор. Стефан Грозданов е добър боец ветеран, но не мога да му давам оценка.

Въпрос от Gospod_Bоg: Г-н Вуцов, Как оценявате шансовете за титла на Германия на предстоящето световно.

Велислав Вуцов: Не много малки, но не и много големи. Всички знаем поговорката - всички играят накрая немците печелят. Духът, интелекта и манталитета на германеца е познат на целия. Класа имат, но моментната им класа не е толкова голяма. Ако някой изхвърли Германия от прогнозите, значи не разбира от футбол.

Въпрос от Chelsea_Fan: Вили,кой е треньора,на който ти се възхищаваш ?

Велислав Вуцов: Жозе Моуриньо - извън всякакви коментари. Освен това Фабио Капело. Един от Моуриньо и след това слагам Капело.

Въпрос от hishtnika2: как оценявате шансовете на Аржентина на идващото СП? и какво е вашето мнение за Марадона, като треньор разбира се, и неговите методи на провеждане на подготвителния процес на отбора преди старта на турнира?

Велислав Вуцов: Марадона е един гениален играч. Дай боже да се реализира и като добър треньор. Определено Аржентина я слагам като един от най-реалните фаворити за титлата. Ако Аржентина не стигне до полуфинал, това ще е сензация.

Въпрос от AXEL_1: Смятате ли че прекаленото предоверяване на Д.Петков,Т.Колев,Попара и Ренет не е в основата на някой слаби резултати на тима ви, предимно срещу слаби и не мотивирани тимове?

Велислав Вуцов: След 5-ия кръг загуби от слаб тим нямаме. След 9-ия кръг сме губили само от ЦСКА и Левски, изключвам мача с Локо Пд, предпоследния кръг. Това говори, че Славия е показала израстване. Не съм се предоварявал. Винаги съм залагал на най-добрите най-свежите. Нормално е като има много мачове да се опитвам да запазя някой от играчи. От мач до мач нещата се променят. Случвало се е играч по два пъти на сезон да влизи и излиза от форма.

Въпрос от europe: 1. Може ли отбор в България да се самоиздържа без наливане на пари и ако има такъв кой е той? 2. Кои е най-добрият тренор в България в момента и защо?

Велислав Вуцов: За да се стигне до този период. Първо трябва да се инвестира. Този отбор трябва да има собствена база. Трябва да има силна школа и да подхранва не само себе си, но и други отбори. Трябва да е силен отбор, който да е добър не само на местно. Ако този отбор влезе в групите на Лига Европа или ШЛ, ако има посещаемост, ако продава играчи на добри. Левски и ЦСКА могат да го правят. Предпоставки има това да се случи има дори в Черно море, Ботев, Черноморец, Пирин и други. Но това трябва да са отбори с традиции, посещаемост, школа. Нямам класация за най-добър треньор. Има 4-5 доста добри треньори. Като кажа имена, рискувам друг да ми се разсърди.

Въпрос от Евлоги ll Безсмъртни: Г-н Вуцов , трябва ли да се дава шанс на младите българЧета за сметка на прехвалените Чужденци. Първите един , два сезона може да няма положителна промяна , но дали това не е наЧина за излизане от кризата в българския футбол

Велислав Вуцов: Винаги съм твърдял, че трябва да се дава шанс на младите и да има подбор на чужденците. Затова не съм за намаляване участниците в "А" група. Защото намаляването на групата, ще намали шансовете на младите таланти да пробиват. Защото всеки ще търси резултати. Повечето клубове в момента почнаха да обявават абсолютно фалшиво, че ще залагат на млади играчи. Намалянето на бюджетите, не означава, че ще се налагат младите. Трябва да се налагат играчите по правилния път. Младите играчи трябва да влизат, само ако са се доказали и са извоювали мястото си в отбора.