Подвеждащо заглавие? Мммда. Но защо? Защото искам да се види какъв интерес би предизвикал един такъв мач между двата отбора на лагера в Турция. Интерес, какъвто ще има и към тази статия. Но какво пречи да бъде осъществена една подобна идея?

Българският шампионат отдавна има огромна зимна пауза, а голяма част от отборите се насочват към по-топли дестинации за провеждането на своята подготовка. Най-често елитните ни тимове поемат към съседна Турция, където провеждат своите лагери и контролни срещи.

ЦСКА лети за Турция в неделя

ЦСКА лети за Турция в неделя

В южната ни съседка 31-кратните шампиони ще изиграят 4 контроли

Доста често те се сблъскват с проблеми с организирането на приятелски мачове с отбори от други държави, агенти, пишман организатори и т.н. А това почти всяка година води до промени в последния момент. В световния футбол отдавна се наблюдава тенденцията големите отбори от Англия, Испания, Италия и др., да си правят турнета в САЩ, Дубай, Саудитска Арабия или някое друго екзотично място, където се изправят един срещу друг в контроли и генерират огромен интерес и приходи към касите си.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед и Реал (Мадрид) - Барселона са само част от дербитата, които си спретват някои от най-големите отбори в света.

Освен ЦСКА и Левски, в Турция се подготвят още отборите на Лудогорец, Черно море и Ботев (Пловдив). Има и други, но фокусът на вниманието ми ще падне върху тях. Представете си тези пет отбора да си организират едно мини-турнирче всеки срещу всеки, да си продадат правата на някоя телевизия и да се изправят в зрелищни сблъсъци един срещу друг.

ЦСКА и Левски в един самолет за Турция

ЦСКА и Левски в един самолет за Турция

Ето подробности

Със сигурност интересът ще бъде огромен, а тук няма да зависят и от трети лица, които да разпределя приходите от ТВ права, от реклами и т.н. Този продукт няма как да не привлече вниманието на доста телевизии и определено феновете на футбола ще се наситят на едни прилични сблъсъци в дългата и тягостна пауза през зимата.

Защо обаче това не се случва? Хрумнало ли му е на някого това да се изпълни? Нямам представа, но съм убеден, че по този начин отборите ще могат да избият лагерите си и да си добавят дори по някой лев в касата. Това са 20 топ мача, които ще приковат вниманието на цяла България към себе си, а евентуален сблъсък между ЦСКА и Левски ще бъде черешката на тортата в тази зимна приказка.

Контролите на ЦСКА, Левски и Лудогорец

Контролите на ЦСКА, Левски и Лудогорец

Ето датите

Големият проблем за мен е страхът от евентуално тежко поражение в някой от мачовете, незавидно класиране в тази мини-групичка, а това пък от своя страна може да доведе до спад в настроението на отборите в първите мачове. Tези страхове обаче са напълно излишни.

Ако на тези приятелски срещи се гледа преди всичко като подготвителни (каквито ще бъдат и в действителност), може да стане чудесен турнир. Така играчите ще имат възможност да се докажат без да се играе на живот и смърт и без да има огромни очаквания. Реално ще са мачове без истинския турнирен заряд, но пък ще носят искра със себе си, която ще топли феновете на футбола, а и най-важното - ще "стопли" касите на отборите. Всички печелят.