Един от най-популярните и опитни български футболисти, създал си високо реноме зад граница - Валери Божинов коментира пред ТОПСПОРТ ситуацията, в която се намира в момента.

Бившият нападател на редица европейски грандове, сред които Манчестър Сити, Ювентус, Фиорентина и Спортинг (Лисабон) заяви, че според него би паснал чудесно в игровата постройка на българския шампион Лудогорец.

Божинов сподели, че за него е удоволствие да помага на по-младите футболисти в Ботев (Враца), като това го прави наистина щастлив.

Снимка 378407

Източник: LAP.bg

Какво още каза реномираният ни респондент, относно националния отбор, потенциалното си завръщане в Левски и формата, в която се намират водещите голмайстори в Първа лига Станислав Костов и Клаудиу Кешеру - само в ТОПСПОРТ:

Г-н Божинов, привилегия е за мен да разговарям с Вас отново. В какво настроение Ви намирам?
- В добро. Мотивиран, готов за нови успехи и постижения.

Върнахте се в България за пореден път, като сякаш нещо все Ви влече към родината. Имате възможност да играете в един от определено интересните и натоварени с голямо количество футболни аргументи и потенциал състави. Различно ли е да се подвизавате в отбор, който не е гранд на страната си?
- Да. Но в приятния смисъл на думата. Радвам се, че съм тук и имам възможност да докажа на всички свои критици, че кариерата ми съвсем не е свършила. Бележа голове, радвам се на период без сериозни травми и имам свобода на работа и изяви. Чувствам се добре.

Валери Божинов: Приятели за маса много, любовта е голямо богатство

Божигол: Животът ми се преобърна на 360 градуса, любовта е голямо богатство

"Поставил съм си сериозни цели във футбола"

Някои от по-младите футболисти на отбора споделиха, че им действате доста мотивиращо, дори само с общото ви присъствие на терена, по време на срещите на тима. Какво е усещането да бъдете за пример?
- Много хубаво. Винаги ще бъда насреща за всичко, с което мога да съм полезен на по-неопитните футболисти от мен. Готов съм да им помагам с каквото и когато мога. Това е удоволствие за мен.

Снимка 384799

Източник: LAP.bg

Добрите Ви изяви могат ли да Ви донесат повиквателна за националния отбор?
- Ще се радвам. Естествено, треньорът си преценява. Чест е да играеш за националния си отбор. Бих бил в свои води в състава ни.

Виждаме, че тимът ни се представя добре с двама нападатели, но когато играе с таран по-скоро се забелязва известна липса на опит. Вие можете да внесете именно това в отбора ни.
- Определено. Не казвам, че момчетата, които сега играят не са на ниво. Но и аз бих имал какво да дам на състава.

Снимка 379136

Източник: LAP.bg

Слави Костов се намира в добра форма, но личи, че за него играта в националния тим все още е нещо ново, с което свиква.
- В чудесна форма е. Радвам се на всичко, което прави за Левски и в националния отбор. Дано този му период продължи максимално дълго.

Левски стои ли все още за Вас на дневен ред? Като вариант за трансфер?
- Всичко е възможно. Защо не? Отворен съм за разговори с грандовете.

Снимка 232120

Източник: LAP.bg

Включително и с шампиона на България?
- Разбира се. Господин Домусчиев и господин Караманджуков много добре знаят на какво съм способен. Наясно са с класата и уменията ми.

Още повече, че в постройката на разградчани ще бъдете консуматор. Това, в което сте най-добър. Няма да е необходимо както сега - да се връщате и да печелите топки в средата на терена.
- Точно така. И в големите клубове, в които съм играл, съм доказвал, че съм на изключително високо ниво в зоната на 16-ия метър. Това е моето любимо амплоа, така да се каже. Успешен съм в подобна роля.

Бихте ли паснал в тима на г-н Здравков? Както го прави един Кешеру, да речем?
- Да. Не по-зле от Кешеру бих се справял. На същото, ако не и на по-високо ниво. А пък и с г-н Здравков вече сме работили заедно. Той знае какво умея. Лудогорец е най-добрият отбор в България и се ползва с голямо уважение в чужбина. За всеки би било удоволствие да играе в такъв отбор.

Снимка 378408

Източник: LAP.bg

Чест Ви прави, че въпреки богатата си кариера и визитка се върнахте у нас и помагате за развитието и усъвършенстването на футбола ни, със силните си изяви във Враца.
- Това е много приятно усещане за мен. Винаги ще помагам с каквото мога. В българския футбол трябва да има повече опитни футболисти, които да внасят знанията и уменията си, за да се вдигне като цяло нивото. Нека имаме повече българско качество в родния ни футбол.