Валентин Илиев е шампион на България през 2005 и 2008 година с екипа на ЦСКА. Негов гол донесе победата на армейците над Ливърпул на "Анфилд" на 23 август 2005 година. През есента той бе старши треньор на дублиращия тим на ФК ЦСКА 1948.

Дни преди третия и последен сблъсък между двата отбора за сезона Илиев се съгласи да говори пред колегите от "Тема Спорт" за битката за титлата, феърплея в първенството и първото място на доскорошните си възпитаници във Втора лига.

ЦСКА - ФК ЦСКА 1948, 1:1, (Развой на срещата по минути)
на живо

ЦСКА - ФК ЦСКА 1948, 1:1, (Развой на срещата по минути)

Здрава битка на "Армията"!

Г-н Илиев, два кръга преди края на първенството битката за титлата е изключително интересна. Как очаквате да се развие в предстоящите мачове?

- Не е само битката за титлата. Първенството се завърза на всички фронтове. Не си спомням от кога не е имало толкова голяма интрига в самия край на сезона. И честно казано, за мен всичко е непредвидимо. Силите са толкова изравнени, че е много трудно да се правят прогнози. Според мен всичко ще се разреши в последния кръг. ЦСКА завършва срещу Левски, Лудогорец пък имат много тежка задача на "Тича", така че ще е много интересно.

Мнозина се изненадаха от равенството между ФК ЦСКА 1948 и Лудогорец. Вие очаквахте ли силното представяне на столичани?

- Аз очаквах да се случи нещо подобно, защото мач с мач не си приличат. Когато си загубил във финал с 1:3, трябва да последва някаква реакция. И съответно такава имаше, така че не бях изненадан. Ако трябва да съм честен, очаквах повече от Лудогорец.

Саша Илич оставя Юга в халфовата линия, Хайнц и Гарсес повеждат "червената" атака

Саша Илич оставя Юга в халфовата линия, Хайнц и Гарсес повеждат "червената" атака

Дюкенс Назон отново ще бъде резерва

Съгласен ли сте с мнението на доста специалисти, че Лудогорец бележи сериозно отстъпление през целия сезон?

- Като цяло не виждам някой български отбор, който да е показал постоянство през този сезон. Всички имаха възходи и спадове, не е само Лудогорец.

Може ли напрежението да натежи фатално върху футболистите на ЦСКА, след като вече всичко е в техните ръце?

- Който не може да играе под напрежение, значи няма място в ЦСКА. И когато аз играех, при нас имаше много футболисти, които бяха със страхотни качества, но не са оставали в тима именно поради тази причина. Не успяваха да ги разкрият под напрежение. А в ЦСКА това е разковничето.

Валентин Илиев няма да бъде треньор на ФКСБ

Валентин Илиев няма да бъде треньор на ФКСБ

Не се е стигнало до разбирателство

В скорошен материал "Тема Спорт" припомни, че в шампионския ви състав от 2008 година личат имената на 13 футболисти, които сте вдигали вече титла, докато сега в ЦСКА са само двама. Ще изиграе ли това своята роля?

- Не смятам, че това е критерий. Първия път, в който съм станал шампион, и аз не съм имал титла, но явно съм имал нужните качества. Това са чисто ментални характеристики, които или притежаваш, или не. Смятам, че именно това ще е изключително важно в последните мачове и до голяма степен психологията, а не спортно-техническите качества ще решат битката за титлата.

Как ще коментирате изявлението, с което от БФС призоваха за феърплей в последните два кръга от първенството. Смятате ли, че е сериозно нещо подобно?

- Аз съм човек, който е изключителен привърженик на феърплея и бих искал да го има не само в началото или в края на първенството, а през цялото време. А какво са решили да правят от БФС, не смятам, че трябва да коментирам. Силно се надявам да го има този феърплей, защото от неговата липса никой не печели. Напротив, след това се влиза в Европа и там вече трябва да се играе според възможностите, а не да се разчита на странични фактори.

БФС: Отправяме официален призив за феърплей, ще упражняваме мониторинг на мачовете!

БФС: Отправяме официален призив за феърплей, ще упражняваме мониторинг на мачовете!

Вижте обръщението

Мислите ли, че с наличния си потенциал ЦСКА и Лудогорец имат шансове за пробив в Европа?

- Не можем да прогнозираме, защото едва ли двата тима ще изглеждат по същия начин и през следващия сезон. Предстои селекция, подготовка. Тогава бихме могли да коментираме дали имат шансове или не. Но не трябва да се прескачат стъпки

Първата задача пред ЦСКА е титлата, след това селекцията, хубава подготовка и тогава ще се прецени потенциалът на отбора. А и той не трябва да се преценява, а да се показва на терена. В България сме свикнали много да говорим и малко дела да вършим.

Воденият от вас през есента дублиращ тим на ФК ЦСКА 1948 Сф стана първенец във Втора лига...

- Аз съм горд с това, което постигна отборът, защото никой не вярваше, че може да се случи. Дори и самите футболисти. Но след много работа, търпение и всеотдайност те осъзнаха, че нещата, които им говорим, не са просто едни клишета или празни приказки. Затова и съм им благодарен, че повярваха на нашия екип и създадоха страхотен колектив, с който съумяхме да изведем отбора до първото място през зимата, а след това Атанас Рибарски продължи тази възходяща линия, за което го поздравявам.

Споменахте Атанас Рибарски, който сега е временно начело на първия отбор. Има ли той роля за силното представяне в шампионатния мач с Лудогорец?

- Не мисля, че някой треньор може да промени каквото и да е за три дни, освен менталното състояние на футболистите. Може би, ако е повлиял по някакъв начин, е по-скоро психологически. Няма как за такъв кратък период да подготвиш един отбор нито тактически, нито физически. Единственият компонент, по който остава да се работи, е менталният. И това, което показаха играчите във втория мач срещу Лудогорец, изглеждаше доста по-добре спрямо първия. Защото във финала видяхме изключително изплашен отбор, който не знаеше какво трябва да направи и как да го направи. Във втория мач лицето беше съвсем различно.

Ще успее ли Рибарски да поднесе изненада и на "Армията", след като в предишния кръг бе препънат Лудогорец?

- Всичко очаквам. Независимо от грешките, които допускаш на тренировка или на мач, нямаш право да излезеш и да не играеш със сърце и душа и да не си подготвен ментално. Всяка друга грешка може да се прости и анализира, но да излезеш и да си бездушен, да играеш футбол със страх, това е недопустимо и никога няма да го приема.

Рибарски за гостуването на ЦСКА: Очаквам да вземем точки

Рибарски за гостуването на ЦСКА: Очаквам да вземем точки

"Целта е да победим"