България да бъде изхвърлена от квалификациите за Европейското първенство догодина. Това е поискала Организацията за борба с расизма в Европа.

Националите ни почти сигурно ще добият право да участват тях заради класирането си в Лигата на нациите.

Представителят на организацията за Източна Европа Павел Клименко потвърди, че в расистките скандирания са се включили и стюарди на стадиона.

Петър Хубчев: Расизмът е проблем в България

Петър Хубчев: Расизмът е проблем в България

"Това, което се случи, е срамно и от него боли дяволски"

"20-ина момчета си съблякоха жилетките и се включиха в скандиранията. Това е огромно нарушение от страна на БФС", категоричен е Клименко.

Точно представители на тази организация бяха пратени от УЕФА да следят публиката по време на двубоя с Англия.

Представителят на FARE Павел Клименко: Българските ултраси мразят и президента Михайлов, наричат го Перуката

Представителят на FARE Павел Клименко: Българските ултраси мразят и президента Михайлов, наричат го Перуката

Разказа за скандала с расизма

ФИФА също ще направи свое разследване на инцидента, съобщи президентът на Световната централа Джани Инфантино. Според него трябва да има доживотно наказание за расизъм. Това щяло да бъде прието още на следващото заседание на управата на ФИФА.

Думите на Инфантино бяха разтълкувани като заплаха за изваждането на България от световните квалификации за първенството в Катар през 2022 г.

Инфантино: Расизмът е болест, с която незабавно трябва да се преборим

Инфантино: Расизмът е болест, с която незабавно трябва да се преборим

"Това е недопустимо"

УЕФА вече стартира дисциплинарна процедура срещу България и Англия за евроквалификацията, съобщиха от евроцентралата вчера.

Лошото дисциплинарно досие, което имаме в УЕФА, не ни помага. По време само на тези евроквалификации отнесохме две наказания по член 14, който третира расизма и други дисциплинарни нарушения. Затворени бяха сектори за двубоя с Англия, такива ще има и за Чехия.

Снимка 447717

Източник: GettyImages

Проблемът идва от точка 4 на правилника, която гласи: "Ако обстоятелствата налагат, компетентното дисциплинарно тяло може да наложи допълнителни дисциплинарни санкции на асоциацията или клуба, който е виновен, като да се играят един или повече мачове на затворени врати, намаляване на точките и/ или дисквалификация от състезанието. Това със сигурност ще е нашият случай".

Петър Занев: Расизъм в България няма

Занев: Расизъм в България няма

"Уронен е сериозно престижа не само на футбола, но и на цялата страна"