Днес организаторите на първия турнир в памет на Георги Марков - Кристиян Добрев и Ирина Гороломова, дадоха пресконференция по повод детско-юношеската надпревара. Турнирът ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски" между 17-и и 20-и юни. В него ще вземат участие юношеските отбори на Левски, Локомотив (София), Ботев (Пловдив), Септември (София), ЦСКА, Пирин (Благоевград), Национал (София) и ДИТ (София).

Ето какво каза Кристиян Добрев, сега спортен директор на Септември:

"Идеята за турнира е на Ирина. Тя ми я сподели и аз приех на драго сърце. Тя отговоря и за организацията на турнира. Искаше да поканим всички отбори, в които е играл или е бил треньор на детско-юношеската школа.

Тук е мястото да се извиня на Пирин (Гоце Делчев). Не ми стигна времето да ги поканя и тях. Да не ми се сърдят, догодина ще ги поканим. И шестте отбора са пряко свързани с него. Нашите два отбора - Септември и ДИТ, Левски, Локо (София), Ботев (Пловдив) и Пирин (Благоевград). За да бъде добър и силен турнирът, поканихме oще ЦСКА и Национал.

Хората, които помогнаха за осъществяването на този турнир, са все приятели на Георги. Когато им се обадих, те само ме питаха какво е нужно и го направиха. Започвам от спонсора на нашия отбор Румен Чандъров, президентът Вени Чандъров, Недялко Чандъров, Димитър Ганев, Иво Тонев, Иван Василев, Вальо Николов, Станимир Стоилов, Леони Тренчев, Саид Ибраимов, Георги Иванов-Гонзо, Недялко и Милен Георгиеви, Стойне Манолов и Петко Димитров - това са хората, които ми помогнаха финансово за осъществяването на този турнир. Това са и останалите, които ми помогнаха организационно - Пламен Манолов, Вальо Чакъров, Младен Стойчев, Иван Куманов, Ирина Гороломова, на Лап.бг и на Коце Гергинов. Тези хора направиха възможно провеждането на турнира, да го направим традиционен, за да може децата да разберат какъв футболист и човек беше Жоро.

Много искахме турнирът да се проведе на "Васил Левски", защото като дете веднъж съм гонил топките на стадиона и ми е останал спомен за цял живот. Надявам се и на тези деца да им остане един незабравим спомен от този стадион. Георги Марков беше непримирим на терена, бунтуваше се срещу неправдите и аз винаги съм адмирирал това нещо. Даже го подражавам и го надминавам в такива моменти. Като футболист беше страхотен, с изключителна кариера. Човек за пример, аз като по-млад също съм вземал пример от него и съм му подражавал. За жалост ни го отнеха рано-рано.

Надявам се да се получи един хубав турнир, да бъде празник за децата, което е най-важното. Няма да има официално откриване на турнира. Ще направим закриване, на което ще поканим популярни хора да присъстват на награждаването. Там ще са и неговите родители, но няма да разкривам кои ще са останалите. Каня Ви на награждаването, то ще бъде в 12 часа. Колкото повече хора от четвъртата власт присъстват, толкова повече ще се разпространи новината за този турнир. Идеята е децата да бъдат щастливи и да разберат какъв футболист имаше България - единственият, който е вкарвал гол в официален мач на Англия. Надявам се в бъдеще някое от тези деца да достигне неговото постижение.

Според мен нашият клуб Септември е бялата лястовица по отношение на налагането на българи и се надявам и другите отбори да видят, че не е страшно да се играе само с българи. Надявам се тази година да се справим добре и апелирам собствениците на клубовете да дават повече шанс на младите българи, които страдат от липсата на шанс и на търпение, а това е много важно за развитието на един млад футболист. Нямаме топ таланти в България, но се опитваме с добрите и талантливи деца да развиваме детския футбол тук. Малко нескромно звучи, но ние от Септември и ДИТ сме бялата лястовица и се надявам нашите противници на терена да постъпят като нас. Искам да им кажа, че не е страшно и да бъдат смели и да дават шанс на младите български момчета.

По едно и също време се озовахме в Локомотив и след 20 дни играхме мач за купата на УЕФА с Нефтчи в Баку. Скоро гледах едни записи от Баку, където сме двамата с него в един автобус. Бяха Жоро Марков и Сашо Ангелов. Божинката тогава беше едно хлапе на 10 годинки и по цял ден се мотаеше по терена. Спомените са много. За жалост си отиде прекалено млад".