България отново има два отбора в групови фази на европейски турнири, както беше и през миналия сезон. И отново това са ЦСКА и Лудогорец. "Армейците" играят в новия турнир Лига на конференциите, а "орлите" в Лига Европа, след като не успяха да намерят място в групите на Шампионска лига.

Лудогорец вече навъртя 107 мача на международната сцена. Общият баланс е 37 победи, 31 равенства и 39 загуби. Така разградчани са с отрицателен баланс, но поне с положителна голова разлика - 153:137.

ЦСКА продължава да е българският отбор с най-много мачове и победи. "Червените" са спечелили 95 срещи от 242, загубите са 94, а равенствата 53. "Армейците" са с положителен баланс и голова разлика - 345:318.

С 25 победи по-малко от ЦСКА е Левски. Мачовете на "сините" са 206, успехите им точно 70, равенствата 44, а загубите 92. Головата разлика на Левски също е положителна, макар и само с попадение повече - 288:287.

Така ЦСКА е с 95 победи, а Лудогорец и Левски с общо 107, или 12 повече от "червените". В тази статистика влизат основните европейски турнири КЕШ/Шампионска лига, КНК, Купа на УЕФА/Лига Европа и Лига на конференциите. Не е включена надпреварата Интертото. Там участието на ЦСКА и Левски е доста периферно.

Мъри с изравнен баланс срещу ЦСКА, Левски е най-любимата жертва на Стойчо

Мъри с изравнен баланс срещу ЦСКА, Левски е най-любимата жертва на Стойчо

Вечното дерби се завръща с блясък