Всички участници в работната среща-семинар на наши треньори с лиценз "УЕФА ПРО" са приветствали предложението за преструктуриране на първенствата, за което активно настоява Черноморец (Бс). Президентът на клуба Митко Събев нееднократно през миналата година пледираше за "А" група с 10 или най-много 12 отбора, единна "Б" група с 20 отбора и 4 полупрофесионални "В" групи с по 16 отбора.

В семинара, проведен в София, са участвали 45 от общо 99-те специалисти с най-високия треньорски ценз у нас. Сред тях бяха и мениджърът на "акулите" Красимир Балъков, директорът на футболната академия Пламен Михов и старши треньорът на Черноморец (П) Петър Хубчев.

Сбирката уважиха шефът на Българската треньорска школа и ректор на НСА проф. Лъчезар Димитров и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. На работната среща са били приети важни предложения, с които ще бъдат запознати Изпълкомът на БФС и другите компетентни органи, разполагащи с правомощията да вземат решения.

Балъков бе избран за председател на 3-членна комисия за защита на треньорската професия, а Михов се включва в група от 4-ма специалисти, натоварени със задачата да изготвят единна програма за развитието на детско-юношеския футбол в България.

По всеобща констатация, изразена на работната среща, в настоящия формат на "А" група има тимове, които не покриват дори и минималните изисквания за участие. Масово е било мнението, че в "А" група с 10 или 12 отбора истинските мачове ще са много повече и качеството на играта ще се вдигне.

За единната "Б" група пък се е обсъждало участието на втори отбори на клубове от "А" група, на които обаче няма да е разрешена промоция в елита. С пълно одобрение на семинара е била посрещната идеята за създаване на втора елитна "А" юношеска група - за юноши до 19 години. Единодушието се базира на отличните отзиви за елитната "А" юношеска група за юноши младша възраст, чиито мачове стартираха миналото лято.

В същото време поне 90 процента от участниците в работната среща са се изказали за премахване на дублиращата група. Това първенство не оправдало целесъобразността си.