ФК ЦСКА 1948 измъкна точка от Лудогорец и по този начин не позволи на хегемона да се върне на върха в класирането, където два кръга преди края на шампионата се намира ЦСКА. Само след няколко дни тимът от Бистрица гостува на армейците в Борисовата градина, а този мач може да предопредели кой ще е шампион на България. Едва ли в навечерието на двубоя има по-добър събеседник от бившия капитан на ЦСКА и доскорошен старши треньор на Чочев и компания Тодор Янчев. Той се съгласи да говори пред "Тема Спорт" и да сподели своето мнение за предстоящия сблъсък. Ето какво каза Янчев.

Тошко, неочаквано за мнозина ЦСКА 1948 направи 2:2 с Лудогорец, а след мача твоят наследник Атанас Рибарски сподели, че заслугата за силната игра е и твоя. Приемаш ли този резултат и като лично удовлетворение?

- Не крия, че се радвам, че момчетата успяха да вземат тази точка, макар че много съжалявам, че не успяхме да спечелим купата и Лудогорец ни надигра само няколко дни по-рано. Във финалния мач напрежението ни дойде в повече и не успяхме да разгърнем потенциала си. Щастлив съм, че играчите успяха да се съберат и само няколко дни по-късно взеха тази точка в много оспорван мач, в който те показаха и огромен характер. Най-хубавото от всичко бе, че видяхме, че феърплеят в България е жив.

Думата "феърплей" е най-използваната в последните дни, когато говорим за мача между ЦСКА 1948 и Лудогорец...

- Не съм се съмнявал, че подходът ще бъде такъв. Познавам добре братя Найденови и те винаги са държали много на честната игра. И за миг не съм си помислял, че ЦСКА 1948 ще тръгне да влиза в уговорки, независимо кой е съперникът. В този ред на мисли бъдете сигурни, че те няма да отидат на "Българска армия" като обречени. Моето мнение е, че шампионатът ще се реши в последния кръг.

Бившият ти отбор все пак помогна на ЦСКА да се задържи на върха в класирането и армейците са на крачка от титлата. Смяташ ли, че това ще повлияе на феновете на червените и ще се намали малко от напрежението и агресията, които съпътстват двубоите между тези два съперника?

- Искрено се надявам да не се стига до грозни сцени, а иначе не знам как ще подходят феновете на ЦСКА. Те обичат безумно своя отбор и ще са готови на всичко, за да го подкрепят и да му помогнат да спечели мача. Надявам се скоро това разделение да приключи. Трябва да има един ЦСКА.

Ти си бивш капитан на ЦСКА, а само допреди няколко дни бе треньор на ЦСКА 1948. За кой ще стискаш палци в този мач?

- Всеки, който ме познава, знае за кой ще стискам палци. Независимо къде съм играл или работил през годините, моето сърце винаги е било на "Българска армия". Кръвта вода не става. Разбира се, че ще стискам палци за ЦСКА и искам отборът да стане шампион. Поради тази причина след това ще ми се случи нещо нечувано (смее се) и ще стискам палци за Левски на мача в Разград, но там според мен ще е много трудно на сините и не вярвам да успеят да вземат нещо.

В тази връзка едва ли ти е било приятно, чувайки обидите от страна на червени фенове, когато пое ЦСКА 1948?

- Разбира се, че не е приятно. Наясно съм, че много фенове на ЦСКА не приеха добре това мое решение. Въпреки това аз не съжалявам. Намирах се в такъв момент от кариерата си на треньор, че нямах право да откажа подобна оферта. Аз търсех начин да изляза от ролята на "помощника" и да поема по своя път на старши треньор. За това бях учил, завършил магистратура, бях се готвил и исках да водя отбор, който има амбиции и преследва цели. Това е причината, поради която приех. Не съм отишъл в Бистрица за пари. Смятам, че за тези месеци, в които бях начело на ЦСКА 1948, показах, че мога да работя. За мен класирането на финал за купата и това, че запазихме третото място в класирането е успех. Показах на себе си, че мога да се справя, и се надявам хората също да са го видели.

Вирусно заболяване тормози основни играчи на ФК ЦСКА 1948 преди мача на "Българска армия"

Вирусно заболяване тормози основни играчи на ФК ЦСКА 1948 преди мача на "Българска армия"

Вижте кои са футболистте

Едва ли обаче не си чул подмятания, че си избрал Бистрица заради Стойчо Младенов. И едва ли са малко хората, които смятат, че там си продължил да бъдеш под негова опека...

- Истината е, че г-н Найденов така е структурирал нещата, че нямахме никакъв допир със Стойчо Младенов и дори някога да съм имал нужда от неговата помощ, не съм имал възможност да я получа. С ръка на сърцето мога да кажа, че никой не се е намесвал в работата ми.

Говори се, че Цветомир Найденов едва ли не реди състава спрямо статистически данни.

- Не, не! Няма такова нещо. Единственото, за което съжалявам, е, че се налагаше да пращам играчи за втория и третия отбор. Това натрупа умора в състезателите и рефлектира върху представянето и резултатите на първия отбор. Никой обаче не се е намесвал в определянето на състава.

Загубата във финала за купата с Лудогорец ли те накара да си тръгнеш?

- Не, решението го бях взел доста преди финала и бе плод на вътрешно усещане. Запазвам най-добри чувства към всички в клуба.

Кои според теб са силните страни на ЦСКА, които ще помогнат на отбора да победи ЦСКА 1948?

- Задачата няма да е лесна, но основните козове на ЦСКА според мен ще са публиката и амбицията. Убеден съм, че след като два кръга преди края са на върха, армейците са готови на всичко, за да спечелят титлата и ще играят с много по-голяма амбиция от обичайното.

Преди малко каза, че според теб титлата ще се реши в последния кръг, но ЦСКА вече 5 поредни мача не успява да вкара гол на Левски, а сега по всяка вероятност ще е нужна победа...

- Да, серията е доста неприятна, но вярвам, че армейците имат сили да сложат край и да победят. Това, ако се случи, ще бъде незабравим момент за всички, които обичат ЦСКА. Няма по-сладко нещо от това да спечелиш титлата с победа във вечното дерби.

А не смяташ ли, че последните мачове трябваше да се играят по едно и също време?

- Може много да се разсъждава на тази тема. От една страна, са прави тези, които твърдят, че отборът, който играе по-късно, има предимство да знае резултата. От друга страна, ако този, който играе по-рано, победи, то цялото напрежение пада върху другия. Сложно е. Истината е, че независимо кога се играят мачовете, този, който иска да стане шампион, трябва да ги печели. А и смятам, че ако са в различни часове, ще е по-добре за феновете, за да могат да ги гледат.

Не смяташ ли, че в ЦСКА сбъркаха, като преди време не си върнаха Ивайло Чочев...

- Ивайло е прекрасен човек и футболист и според мен е най-добрият в българското първенство. Той със сигурност щеше да помогне много на ЦСКА, но такова е решението на шефовете на клуба. От ЦСКА 1948 заслужават само уважение, че решиха да подадат ръка на Ивайло. Да инвестират в него и сега той им се отблагодарява по най-добрия начин.

За финал кажи ми с една дума кой ще стане шампион?

- ЦСКА!