Шампионът и голмайстор на старата английска Първа дивизия с Порстмут - Светослав Тодоров, е един от хората, които са известни със стриктно спазване на спортен режим - хранене, възстановяване, кондиция. Бившият нападател на Помпи, Уест Хам, Уигън и Чарлтън говори пред "Тема Спорт" за навиците на българските футболисти по отношение на цялостния тренировъчен процес.

- От кога стана такъв педант на тема спортен и хранителен режим?

- От малък съм такъв. Залагам на самоконтрол и дисциплина. Следил съм да спазвам диети, какво трябва да се яде, какво не трябва. Интересувам се още от първия ми ден в професионалния футбол. В началото нямаше никаква информация. По време на лагерите и преди мачове ядяхме едно и също нещо. Когато Стилиян Петров отиде в Селтик, първият ми въпрос към него беше: "Какво ядете преди мач?". Тогава той ми отговори: "Ядем само спагети." След това, когато аз отидох в Англия, се допитах и до диетолози. Оттам насетне започнах да работя с персонален диетолог, който бе написал много книги по тази тема. Днес има сташно много информация на тази тематика. В Уест Хам видях нещо, което и до ден днешен го няма в българските клубове. Отиваш рано сутринта на базата, има закуска, след това тренираш. Има си диетолог, който ти казва от какво имаш нужда. Навремето тук, когато отивах на тренировка, ядях вафла. Но сега, ако се върна назад... За съжаление, много футболисти допускат грешката, че си мислят само за работата на терена, а е важно какво правиш и извън него. Аз съм бил винаги готов да се лишавам от каквото трябва, за да постигна целите си. По този начин имаш по-голям шанс, а и се учиш на самоконтрол и дисциплина - основното нещо за професионалните футболисти.

- В Англия професионалният футболист има персонални треньори по фитнес, лека атлетика, кондиция, физиотерапевти, които изготвят допълнителни упражнения извън тези по време на тренировките с клуба.

- В България всичко е свързано с лоши навици, а и много малко клубове могат да си позволят това нещо. Още по-трудно е да се образоват такива специалисти тук, да бъдат поканени методисти, за да ги обучават. Това може да стане само ако специалистите са работили там и дойдат в България, ако имат някаква връзка с ръководител или треньор. Но ако не - няма как да пристигнат тук. Всички четири елемента на играта се развиват - тактика, физика, психология, диета. През 2002 вече имах личен кондиционен треньор, който работеше с мен. Първата година в Портсмут с мен работеше специалист от Уест Хам, който вече бе преминал в частния сектор. След това работих с още трима. Дори с последния бях и в България, когато играех в Литекс. Това го давах за пример. Аз се прибрах в България, когато бях на 30 години и с три операции на коленете. Аз им казвах на треньорите кое е правилно, за да може да продължи моята кариера. Те си мислеха, че им правя напук и се скатавам по време на тренировките. Като се обръщаше внимание и на фитнеса, а имахме един кондиционен треньор, който казваше, че уредита са, за да си закачаме дрехите. В Англия никой не те задължава да правиш неща, които не искаш в този момент и не са добри за теб - не говорим за тренировки с топка. Там хората те пазят. На Острова никога няма да те накарат да играеш на изкуствен терен, както е в България. Единственият треньор, който ми е казвал: "Светльо, няма проблем. Ти знаеш какво правиш във фитнеса.", беше Атанас Джамбазки. Добре се разбирах и с кондиционния треньор Душко Томаш, който сега е в ЦСКА. Когато човек стане на 30 години, трябва повече да се грижи за тялото си. Не трябва треньорите да го карат да прави упражнения наравно с футболисти, които тепърва навлизат в професията. Все пак е натрупал по-голям километраж през годините.

- Какво отсъства от менюто ти с напитки, освен това, че не употребяваш алкохол?

- Категорично не присъстват газираните напитки, както и фабричните сокове. Залагам на фрешове и кокосова вода.

- За кокосовата вода беше споменавал, че даваш на футболистите по време на почивка между полувремената или трябва директно след мач да пият? Какво е забранено и позволено преди и по време на мач - напитки, плодове, зеленчуци?

- Да, по време на мачовете може да пият кокосова вода, но тя вече е екстра. В съблекалнята трябва да им по възможност вода, кафе, плодове. Други продукти не са желателни.

- Как смяташ, че при следващата ти работа в България ще работиш пълноценно относно храни, възстановяване, лека атлетика?

- Това са моите методи на работа. Разбирам, че това са сериозни разходи, но това са моите виждания. Ако искаме да сме конкурентоспособни на останалите държави и да изкарваме футболисти, това е пътят. Всичко се прави за футболистите. Трябва да обръщаме внимание на много неща, защото хората се развиват. Дори и с по-малки бюджети може да развиваме футболисти. Аз съм човек, който си служи с примери - ето например Костадин Гаджалов в Шотландия вече година и половина е във Висшата лига и се представя добре. Отиде на проби в Дънди, тренира, харесаха го и играе. А отиде от отбор в "Б" група на България. Имаше и още наши момчета там, но само той издържа. В България има много талант и много от децата искат да попиват, да се развиват. Имам сега момчета, които ме питат: "Тренер, ама какво да правим тук? Какво да правим там? Как да го направим? Какви макарони да си купя?, колкото и смешно да звучи. Питат ме за продуктите, които сме им давали по време на лагер. По този начин те искат да се развиват. Ако не се чувстваха добре, нямаше да питат за тези неща.

- В менюто на твоя отбор преди мач какво присъства задължително на масата и какво си забранил?

- Преди мач винаги на масата има безглутенови спагети или макарони, елда, киноа, вода. А в менюто по принцип няма да видиш свинско и тортички. Това са празни калории и трупане на мазнини - минутно удоволствие, но после си плащаш за него.

- Колко често контактуваш със специалисти от чужбина, които се занимават с правилно хранене, възстановяване, кондиция и пр.?

- Постоянно. Последният ми интересен разговор бе с човек, който се занимава с биомеханика. Става въпрос за очите и по-скоро за фокусирането на очите как влияят на контузиите - най-вече на мускулните травми. Има и един мой бивш колега от Уест Хам - Сома, който сега се занимава с медицински изследвания, съотношението на омега 3 и омега 6 киселините. Направили са опит с един отбор от скандинавска страна, в който се пие създадено специално разработено олио и са намалили с 50-60% травмите от предната година. Футболът не е само тактика и тичане, има много други компоненти, които за мен са важни. Един треньор трябва да е запознат с много неща, за да знае кое и как влияе на футболистите.

- Когато човек те слуша, в клуба трябва да си от 8 сутринта до 10 вечерта. Това са много неща, по които да се работи.

- Така е. Колкото и нескромно да прозвучи, аз знам много неща, които да помагат на футболистите. Но няма смисъл да взимаме работата на лекарския щаб. Но това в Добрич ми се налагаше, а в рамките на година и половина в отбора нямаше нито една контузия. Имахме само един обърнат глезен, но мускулна травма нямахме. До голяма степен бяхме като машини.

- Малко любопитен въпрос. Защо в Англия не се тренира в сряда?

- Обикновено, когато имаш мач в събота и следващият ти е другата събота, неделя ти е почивен ден. Като след това се почива винаги и в сряда. Тренира се в понеделник, вторник, четвъртък и петък - четири дни в седмицата. Обаче като отидеш сутрин в 9,00 часа на тренировка, си тръгваш в 13, 14, а може и в 15,00 часа. Но въпросът е, че тренираш час-два и след това всеки си има индивидуална програма, по която се готви. Не е само плътно да отидеш за два часа и след това да си тръгнеш. Хората затова имат качествен футбол. Когато отидеш, имаш закуска, обяд, възстановяване след тренировката, масажи, студени басейни. Всички са професионалисти и знаят какви са задълженията им. не съм привърженик на двуразовите тренировки.

- В България обикновено се тренира следобед?

- По-хубаво е сутрин да се тренира. Има си неща, които се правят повече време. Не може да се тренира час и половина и после кой откъде е. Винаги след тренировка има индивидуални разговори, допълнителни упражнения, психология. Ако искаме да се развиваме, няма как да стане по друг начин.