В августовския си брой мъжкото списание "Макс" публикува сензационно интервю с най-оспорвания национален треньор и сегашен наставник на втородивизионния испански отбор Селта - Христо Стоичков. Камата, който преди време категорично отказа да общува с български медии и да дава интервюта за тях, проговаря пред Петя Желева за парите, славата и секса. Безкомпромисен, циничен и самоуверен, Стоичков твърди, че България като държава нищо не му е дала, че "Пенев стана треньор покрай нас..."

Камата явно забравя, че Димитър Пенев го е открил за футбола, и напада бившия си ментор. Стоичков не пропуска да обиди още държавата и журналистите.

Част от интервюто публикувано в списание "Maкс":

-Усетихте ли разликата между това да бъдете национален селекционер и треньор на отбор, който играе във втора дивизия?
-Дали си първа или втора – важното е да се занимаваш всеки ден. В националния отбор беше трудно, тъй като той се събира само няколко дни преди важен мач. Там първо трябва да мислиш как да възстановиш футболистите, а после как след няколко часа да играят мачове. Независимо от това аз само спечелих от националния отбор, тъй като ми трябваха три години стаж, за да мога да започна работа на Запад. Видях много неща – и хубави, но повечето лоши.

-Какъв според вас трябва да е българският журналист?
-Да бъде коректен. Да критикува, но да знае как. Защо? Защото нито те ще дойдат на мойто, нито пък аз на тяхното. Защото много от нашите лумпени, когато съм играл, са стъргали, събирали орехи някъде по селата. И днес ми правят анализи за футбол. И някакъв, където беше писал за Димитър Пенев... Е, какъв е Димитър Пенев – един от всичките треньори. Това е Димитър Пенев. Един от многото, които съм имал. С тази разлика, че покрай нас стана треньор.

-Вие сте баща на две деца. Кога според вас един баща може да се откаже от тях, и то чрез медиите?

-Всичко това е инсинуация на нашите прости журналисти. Проста, проста тъпотия. За това, когато ги набият, и така се изкефвам... направо ми става кеф. Имат синдикат на журналистите и се защитават. От кое? От гаргите. Само тормоз за такива боклуци. Тормоз.

-Вие никога не сте били известен като плейбой. Винаги ли сте предпочитал топката пред жените?

-Тя и топката е в женски род...

-А какво е по-добро – страхотен секс или гол с левия крак?
-Зависи къде го правиш и с кого.

-И все пак...
-И все пак зависи с кого. Ако го направиш с баба Цонка, няма да ти е приятно.

-Изминаха три месеца, откакто сте в Селта. Как се промени животът ви?
-На много по-добро ниво. Много по-спокойно и живо в сравнение с това, което беше в България. Аз съм свикнал да живея в Испания, така че ...

-Там се чувствате в свои води, така ли?
-Ами 17 години съм бил зад граница и за тях съм научил много неща. Тези 17 години показват, че българските журналисти са спрели на едно място.
В смисъл?

-Във всяко едно отношение. Нито знаят да похвалят някого, нито знаят да го критикуват. За тези хора няма граници. Когато завършихте 0:0 с Албания, имахте ли чувството, че някой се е изпикал върху тортата за рождения ви ден?
-Е, нали някой трябваше да поеме отговорност. Вижте, аз не съм чул някой футболист да носи отговорност. Разбираме от политика, коли, татуировки и сме компетентни във всичко. Ако питаш някого защо е играл слабо, той ще ти отговори: „Ами във футбола е така”, „Ами трябваше да стане иначе”, второ, трето, пето... досега не съм чул играч да каже: „Аз съм виновен”. Винаги треньорът е виновен.

-А може ли да се каже, че отиването ви в Селта беше бягство?
-По-добре на хората в устата, отколкото в краката. Предпочитам да се говори за мен, тъй като е чест да споменават името ми, а аз съм си го извоювал.

-Да не сте обиден на България?
-България ли? България нищо не ми е дала като държава. България какво ми е дала на мен? Нищо. Аз я напуснах много малък.

Пълното интервю с Христо Стоичков може да прочетете в новия брой на мъжкото списаниe "Макс", което е на пазара от утре, 28 юли.